بررسی علل صوری شدن عملیات بانکداری بدون ربا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ICIHPNU01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 736
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رضایی صدرآبادی

دانشجوی دکتری علوم اقتصادی- دانشگاه امام صادق (ع).

مهدی رعایایی

کارشناسی ارشد معارف اسلامی و اقتصاد- دانشگاه امام صادق (ع).

رضا طاهرنیا

کارشناسی ارشد، دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق (ع).

چکیده

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تشکیل حکومت اسلامی با پرچمداری امام راحل(ره)، مساله بانکداری ربوی بیان شد و در اوایل انقلاب برای خروج از نهاد غیر اسلامی بانک، قانون بانکداری بدون ربا تهیه و تصویب شد. پس از گذشت سه دهه از انقلاب، در مورد اجرای این قانون ابهامات و سوالات فراوانی وجود دارد که ذهن را مشغول می کند. مشاهده می شود که امروزه این قانون تا حدودی صوری و قراردادی اجرا می شود. در واقع یکی از سوالات مهم این است که چرا قانون بانکداری بدون ربا در داخل ایران به صورت صوری اجرا می ‎ شود دو دسته از نظرات وجود دارد: عده ای از متفکران براین باورند که بانک ها به قانون عمل نمی کنند و تخلف بانکی باعث صوری شدن عملیات می شود. گروهی دیگر نیز معتقد هستند که عدم وجود بسترهای مناسب برای اجرای قانون بانکداری بدون ربا و ضعف قانون، باعث صوری شدن عملیات بانکی شده است. در این تحقیق سعی شده است با بررسی دقیق قانون و عملیات بانکداری در سال های گذشته پاسخ مناسبی برای سوال مذکور پیدا کنیم. ابتدا در مقدمه سیر تاریخی تحول بانکی در ایران و همچنین قانون بانکداری بدون ربا و عملیات بانکی را به اختصار بیان کرده و سپس نظرات مختلف در مورد عملیات بانکداری بدون ربا را شرح داده و در آخر نظریه مختار را بیان کرده و نتیجه گیری می نماییم.

کلیدواژه ها

بانکداری بدون ربا، عملیات صوری، قانون بانکداری بدون ربا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.