بررسی چگونگی عملکرد سازه خرپای شیروانی چوبی در دوره پهلوی (نمونه موردی باغ نظری همدان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین کنفرانس سالانه پژوهش های معماری، شهرسازی و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: AUUM03_390
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 820
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد دوستی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی، واحدهمدان

زهرا دوستی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان

چکیده

درک ورفتار سازه ها اولین گام برای شناخت دقیق طراحی صحیح واجرای مطمین وایمن ساختمان بشمار می رود.در کلیه مراحل واجرای ساختمان از اولین مراحل طراحی معماری تا محاسبه وطراحی سازه واجرای نهایی ساختمان وخصوصادر مرحله انتخاب سیستم ساختمانی مناسب برای یک طرح،شناخت رفتارسازه بعنوان یکی ازمهمترین عوامل در انتخاب صحیح محاسبه دقیق وطراحی درست واجرای مطمین وایمن ساختمان موردنیازمبرم معماران ومهندسین ساختمان می باشد (گلابچی،1383،مقدمه الف).بشر با دیدن پرواز پرندگانی که مسیرهای طولانی را می پرند به قدرت بال های آن ها پی برد و با دقت در استخوان بندی آن ها در یافت اسکلت بندی بال های پرندگان از استخوان های تو خالی شبیه مثلث، تشکیل شده است که در عین ظرافت و سبک بودن ازقدرت زیادی برخوردارند. سازه هایی را که با الهام از این سیستم ساخته می شوند خرپا گفته می شود. (پاکخووهمکاران،1394،ص86)همان طور که گفته شد خرپامجموعه ای مثلثی شکل است که بارها را بوسیله ترکیبی از اعضا با اتصال مفصلی به تکیه گاه منتقل میکند .در اعضای خرپا فقط کشش ونه برش وخمش ایجاد میشود وتمامی نیروهای رانشی را بصورت داخلی دران خنثی میگردد.(گلابچی،1383،ص41)در این مقاله ضمن بررسی انواع خرپا ودوره بوجود امدن ان در دنیاوایران وهمچنین استفاده از ان به عنوان نگهدارنده سقف شیروانی چوبی وعامل استفاده چوب در خرپا پرداخته وسپس با واکاوی در معماری نیم قرن گذشته وبرداشت چند نمونه علت استفاده از این گونه پوشش بام را مورد بررسی قرار می دهیم.

کلیدواژه ها

خرپا ،چوب، خرپای چوبی، سقف شیروانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.