پیشینه ساخت سلاحهای سرد در ایران از دوران پارینه سنگی تا دوره قاجار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی علوم انسانی با رویکرد بومی - اسلامی و با تاکید بر پژوهش های نوین
  • کد COI اختصاصی: ICH02_201
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2773
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا شاطری

عضو هیات علمی گروه باستانشناسی دانشگاه شهرکرد

عباسعلی احمدی

عضو هیات علمی گروه باستانشناسی دانشگاه شهرکرد

پرستو قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستانشناسی دوره اسلامی دانشگاه شهرکرد

چکیده

همواره در طول تاریخ، ارتش، چگونگی سازمان نظامی و جنگافزارهای مورد استفاده سربازان نمایانگر نقاط ضعف و قدرت،سرنوشت و ثبات حکومتها بوده و در هر دورهای دستیابی به تکنولوژیهای جدید در زمینههای نظامی تحولات عظیمی در زندگی بشر به وجود آورده است. هنر فلزکاری، به ویژه اسلحه سازی، در ایران قدمت دیرینهای دارد و براساس آثار و مستنداتیکه از کاوشهای باستانشناسی به دست آمده است، پیشینه قدیمیترین ابزارآلات جنگی ایران به دوران پیش از تاریخ)پارینه سنگی( بازمیگردد. هدف از این پژوهش بررسی پیشینه ساخت سلاحهای سرد در ایران است که با رویکرد تاریخی_توصیفی وروش کتابخانهای و میدانی صورت گرفته است. اوج روند سلاحسازی در ایران، در دوران صفوی اتفاق افتاد و نوآوریهای بسیاری در این زمینه به وجود آمد. این روند در دورههای پس از پادشاهان صفوی ادامه پیدا کرد؛ اما دست ساختههایصنعتگران این دوران هرگز به پای سلاحهای دوران صفوی نمیرسند. در دوران قاجار، به دلیل گرایش شدید پادشاهان قاجار به دنیای غرب، تحولات بسیاری در زمینههای روابط خارجی و نظامی به وجود آمد که یکی این تاثیرات، رواج سلاحهای گرمدر ایران بود که باعث شد بسیاری از سلاحهای رزمی گذشته کارایی جنگی خود را در این دوران از دست داده و بیشتر حالتنمادین، رسمی و تشریفاتی داشته باشند؛ با این وجود در این دوره ساخت سلاحهای سرد ادامه یافته، منتها به دلیل اینکه هنر این دوره وابسته به دربار و تحت تاثیر رویکردهای شاه و درباریان بود، بیشتر به ظاهر سلاحها پرداخته شده و به کیفیت فولاد توجه نمیشد.

کلیدواژه ها

سلاح سرد، دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی، دوران اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.