بررسی تاثیر سطوح مختلف کمپوست زباله شهری و وزن بنه مادری بر عملکرد و خصوصیات رشدی زعفران Crocus sativus L

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زراعت و فناوری زعفران، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFRON-4-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 443
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره قلی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته علوم باغبانی گرایش فیزیولوژی گیاهان داروییادویه ای و عطری، دانشکده مشاورزی، دانشگاه بیرجند

محمد حسین امینی فرد

استادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

محمد حسن سیاری

دانشیار گروه علوم خاک و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

مدیریت تغذیه و اندازه بنه مادری، از مهمترین عوامل موثر بر رشد و عملکرد زعفران به شمار می روند. به منظور بررسی اثر کمپوست زباله شهری و وزن بنه مادری بر شاخص های عملکرد گل و ویژگی های رشدی بنه زعفران ، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند، در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 2 سطح کمپوسرت زباله شهری 0، 5، 10 و 20 تن در هکتار و 3 سطح وزن بنه مادری شامل گروه های وزنی 0/1-4، 4/1-8 و 8/1-12 گرم و در 3 تکرار اجرا گردید. صفاتی نظیر تعداد و عملکرد گل تر، طول و وزن کلاله، وزن بنه، تعداد بنه دختری و تعداد جوانه در بنه مورد ارزیابی قررار گرفتند . نتایج نشان داد که کمپوست زباله شهری بر وزن بنه همراه با فلس، تعداد بنه دختری و عملکرد گل تر و کلاله تاثیر معنی داری داشت، بطوری که بالاترین وزن بنه همراه بافلس و تعداد بنه دختری به ترتیب ، 21/33 گرم در بنه و 2/11 عدد از تیمار 10 تن در هکتار و پایین ترین آنها 16/47 گرم در بنه و 1/66 عدد در شاهد به دست آمد. وزن بنه های مادری نیز، عملکرد گل وکلاله، وزن بنه و قطر بنه دختری را تحت تاثیر معنی دار خود قرار داد، بطوری که بالاترین وزن تازه و خشک کلاله به ترتیبت، 0/31 و 0/11 گرم در متر مربع از ینه های 8/1-12 گرم و کمترین آنها 0/06 و 0/03 گرم در متر مربع از بنه ای 0/1-4 گرم بدست آمد. همچنین، اثر برر همکنش وزن بنه و کمپوست زباله شهری بر عملکرد گل و کلاله زعفران معنی دار گردید، بطوری که بیشترین عملکرد گل و کلاله تر به ترتیب 9/36 و 0/41 گرم در متر مربع از تیمار 10 تن در هکتار کمپوست و بنه های8/1-12 گرم بدست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق، استفاده از کمپوست زباله شهری 10 تن در هکتار و بنه های مادری درشت 8/1-12 گرم به عنوان موثرترین تیمارها در این آزمایش، می توانند نقش موثری در افرایش رشد بنه و عملکرد گل زعفران داشته باشند.

کلیدواژه ها

بنه دختری، تغذیه، کلاله تر، کود آلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.