پالیواکولوژی و پالینواستراتیگرافی سازند دلیچای بر اساس میوسپورها در برش روستای بار، بخش خاوری حوضه بینالود

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه دیرینه شناسی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PALEON-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 555
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین سعادتی جعفرآبادی

کارشناس ارشد چینه شناسی و فسیل شناسی، گروه زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران

محسن علامه

استادیار گروه زمین شناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران

مهدی رضا پورسلطانی

استادیار گروه زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران

فرشته سجادی

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

به منظور تعیین پالیواکولوژی سازند دلیچای (ژوراسیک میانی)،با ضخامت 255 متر در برش بار، شمال غربی نیشابور، تعداد 28 نمونه به طور سیستماتیک برداشت شده است. بر اساس مطالعه 112 اسلاید پالینولوژیکی، 29 گونه اسپور و پولن متعلق به 21 جنس شناسایی شده اند. علاوه بر اسپور و پولنها، داینوفلاژله ها و اسپور قارچها، مجموعه پالینومورفها را در این رسوبات تشکیل می دهند. گیاهان والد اسپورها و پولنهای موجود در برش مورد مطالعه، به خانواده های فیلیکوپسیدا (Filicopsida)، لیکوپسیدا(Lycopsida) ، سیکادوپسیدا (Cycadopsida)، کنیفروپسیدا (Coniferopsida) و ژینکوپسیدا (Ginkgoopsida) متعلق می باشند. از میان میوسپورها جنسهای Cyathidites، Dictyophyllidites، Gleicheniidites و Klukisporites (متعلق به سرخسها) فراوانی بیشتری دارند. بنابر فراوانی جنس Klukisporites، سن ژوراسیک میانی برای سازند دلیچای در برش بار پیشنهاد می گردد. همچنین داینوفلاژله های شناسایی شده نوع پروکسیمیت (proximate) شامل Ctenidodinium ornatum، Dichadogonyaulax sellwoodii، Gonyaulacysta centriconata، Gonyaulacysta jurassica، Nannoceratopsis pellucidae، Pareodinia ceratophora و Rhynchodiniopsis cladophor، معرف آب و هوای دیرینه گرم و نیمه گرم می باشند. علاوه بر این، وجود اسپورهای قارچ نیز تاییدی بر شرایط گرم و مرطوب است. لذا احتمالا سازند دلیچای در شرایط آب و هوای گرم تا نیمه گرم و مرطوب نهشته شده است.

کلیدواژه ها

پالیواکولوژی، پالینواستراتیگرافی، سازند دلیچای، ژوراسیک، اسپور، پولن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.