ارزیابی شاخصهای بهره وری آب درشرکت های تحت نظارت آستان قدس رضوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-2-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 527
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزیزالله ایزدی

محقق دوره پسادکتری، مرکز تحقیقات آب دانشگاه سلطان قابوس، مسقط، عمان

کامران داوری

استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هدف از این تحقیق، تعیین و ارزیابی میزان بهره وری آب به دلیل کمبود منابع آب برای هر یک از محصولات مختلف در شرک تهای تحت نظارت آستان قدس در طی فصل زراعی 87 - 86 می باشد. داده های مزرعه ای مورد نیاز مانند میزان عملکرد و مقدار آب مصرف شده برای هر یک از محصولات از طریق بازدید از این مجتم عها و همچنین تکمیل پرسشنامه هایی در محل، تهیه و جمع آوری گردید. با توجه به داد ههای جم عآوری شده، چهار نوع شاخص مختلف بهر هوری آب برای تک تک محصولات محاسبه گردید. برای تحلیل بیشتر و آگاهی از وضعیت بهره وریآب در داخل هر مجتمع، ابتدا شاخ صهای بهر هوری به کمک روابط ریاضی بی بعد و امتیازبندی گردیدند سپس محصولات مشترک چا ههای مختلف با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که محصول ذرت با امتیاز 42 / 1 برای مجتمع مزرعه نمونه مشهد، پسته با امتیاز 61 / 1برای کشت و صنعت سرخس، گندم با امتیاز 27 / 2 برای کشت و صنعت اسفراین، جو و پسته با امتیاز 5/ 0 برای کشت و صنعت بردسکن، ذرت علوفه ای با امتیاز 27 / 2 برای مجتمع کشاورزی تربت حیدریه و پسته با امتیاز 74 / 0 برای مجتمع موقوفات و کشاورزی گناباد، بهترین وضعیت را از نظر بهر هوری آب دارا بودند. در بین مجتمع های مختلف نیز بهترین محصول از نظر بهره وری مربوط به گندم در کشت و صنعت مزرعه نمونه مشهد و ضعیف ترین محصول مربوط به گندم در کشت و صنعت اسفراین و یونجه در مجتمع موقوفات و کشاورزی گناباد به صورتمشترک بودند. در نهایت با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردید که کشت و صنعت مزرعه نمونه مشهد و اسفراین به ترتیب جایگاه اول و آخر را از نظر بهره وری آب به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها

آستان قدس رضوی، بهر هوری آب، ارزیابی مقایسه ای،شاخص، منابع آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.