بررسی توان گیاه پالایی ساق ترشک وذرت برای حذف آلاینده سولفونات آنتراکینون

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-2-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 451
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدیر طاهری

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نیشابور

چکیده

آنتراکینو نهای سولفوردار سنتزی ماده اولیه ساخت بسیاری از رنگهای مصنوعی هستند و میکروارگانیسمها معمولا قادر به تجزیه آنها نمیباشند، از این رو از آلایند ههای مهم طبیعت به شمار میروند. به منظور مطالعه توان گیاهان در حذف سولفونات آنتراکینو نها از محیط زیست، ذرت از گیاهان فاقد آنتراکینون طبیعی و سا قترشک به عنوانگیاه دارای آنتراکینون طبیعی در شرایط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. گون ههای گیاهی به عنوان فاکتور اول و غلظ تهای مختلف سولفونات آنتراکینون به عنوان عامل دوم در نظر گرفته شد. برای کاهش تعداد داد هها، ابتدا تجزیه به مولف ههای اصلی انجام شد و مولف ههایی که بیشترین مقدار ویژه و بالاترین تاثیر بر واریانس کل و همچنین صفاتی که بیشترین ضریب را داشتند، انتخاب شدند. نتایج نشان دادکه ویژگ یهای مربوط به اندام هوایی گیاهان به مقدار کمتری تحتتاثیر غلظ تهای آلاینده قرار گرفت و سهم سیستم دفاع آنت یاکسیدانی، مقدار صدمه به لیپیدهای غشایی و مقدار تولید پراکسیدهیدروژن در ریش هها، وزن خشک بخش هوایی و ریش هها در واریانس کل بیشتر بود. تجزیه واریانس داد هها نشان داد که ذرت از توانایی کمتری برای حذفسولفونات آنتراکینون از محیط رشد برخوردار بود. سولفونات آنتراکینون باعث کاهش مقدار وزن خشک ریش هها و بخش هوایی گیاهان شد، در حالی که مقدار فعالیت آنزی مهای آنت یاکسیداسیونی کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و مقدار مالو ند یآلدیید را نسبت بهشاهد افزایش داد. بیشترین مقدار فعالیت آنزی مهای آنت یاکسیدانی در گیاهان سا قترشک تیمار شده با 3 میل یمولار سولفونات آنتراکینون انداز هگیری شد.

کلیدواژه ها

آنت یاکسیدان، سا قترشک، سولفونات آنتراکینون، گیاه پالایی، ذرت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.