ارزیابی آلودگی آرسنیک، روی، سرب، کادمیوم، کروم، مس و منگنز در منابع آب زیرزمینی دشت رزن همدان توسط شاخصهای کیفیت آب

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NUMS-4-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 534
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل سبحان اردکانی

دانشیار گروه محیطزیست، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

چکیده

در ایران به عنوان کشوری خشک و نیمهخشک، 90 درصد آب مورد نیاز از منابع آب زیرزمینی تامین میشود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی آلودگی منابع آب زیرزمینی دشت رزن همدان به فلزات سنگین آرسنیک، روی، سرب، کادمیوم، کروم، مس و منگنز با کاربرد شاخصهای آلودگی کیفیت آب طی فصول بهار و تابستان سال 1391 انجام یافت.مواد و روشهانمونهبرداری از 20 حلقه چاه در سطح دشت انجام شد. بعد از طی مراحل آمادهسازی آزمایشگاهی، غلظت عناصر در نمونهها توسط دستگاه ICP خوانده و کیفیت آب توسط شاخصهای Cd ،HPI و HEI ارزیابی گردید.یافتههامیانگین مقادیر شاخصهای Cd) شاخص آلودگی)، HPI) شاخص آلودگی فلزات سنگین )و HEI) شاخص ارزیابی فلزات سنگین) در فصل بهار به ترتیب با 96/2 ،-47/45 و 04/4 و در فصل تابستان به ترتیب برابر با 54/3 ،-07/45 و 59/3 و بسیار کمتر از آستانه خطر تعیین شده برای شاخصهاست. از طرفی مقایسه میانگین غلظت عناصر مورد مطالعه با رهنمود WHOنشان داد که میانگین غلظت عناصر کمتر از حد استاندارد است.نتیجهگیری گرچه در حال حاضر منابع آب زیرزمینی دشت رزن در معرض آلودگی بیش از حد مجاز به فلزات سنگین نیست، اما استفاده بیرویه و طولانی مدت از نهادههای کشاورزی، رواج استفاده از آفتکشها و کودهای آلی با احتمال آلودگی به انواع فلزات سنگین، استفاده از فاضلاب شهری بهعنوان آب آبیاری و لجن فاضلاب به عنوان کود و همچنین استقرار صنایع آلاینده میتواند ضمن تهدید منابع آب زیرزمینی این منطقه، تبعات غیر قابل جبرانی را نیز به دنبال داشته باشد.

کلیدواژه ها

فلز سنگین، آب زیرزمینی، کیفیت آب، آفتکشها، ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.