بررسی میزان تجمع نیترات و فسفات در پیاز مصرفی بازار شهر همدان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NUMS-4-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 567
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه موسوی موید

کارشناس ارشد، گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، ایران

مهرداد چراغی

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، ایران

بهاره لرستانی

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، ایران

چکیده

مقدمه از آنجا که مصرف بیش از حد نیترات و فسفات، سلامت انسان را تهدید میکند و سبزیجات و میوهها، منابع بزرگی از این مواد در رژیم غذایی هستند، هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین میزان تجمع نیترات و فسفات در پیازهای مصرفی شهر همدان میباشد.مواد و روشهانمونهبرداری به تعداد 10 عدد پیاز در 3 تکرار به صورت کاملا0 تصادفی در بهمن و اردیبهشت ماه سالهای 1394 و 1395صورت گرفت. غلظت نیترات و فسفات نمونهها بعد از عصارهگیری به روش هضم اسیدی و خاکستر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر مورد سنجش قرار گرفتند. برای پردازش آماری نتایج نیز نرمافزار 20.v SPSS و آزمونهای تی مستقل و تیتکنمونهای بکار رفت.یافتههانتایج مطالعه نشان داد که متوسط غلظت نیترات در پیازهای سفید و قرمز اردیبهشت ماه به ترتیب 65/60 و kg/97mg/275 و در بهمن ماه به ترتیب 85/194 و kg/67mg/244 بود. همچنین متوسط غلظت فسفات در پیازهای سفید و قرمز اردیبهشت ماه به ترتیب 11/6205 و kg/87mg/13526 و در بهمن ماه به ترتیب 12/6124 و kg/11mg/7512 گزارش شد.نتیجهگیری نتایج نشان داد که غلظتهای نیترات و فسفات در پیاز قرمز جمعآوری شده در اردیبهشت ماه و پیازهای سفید و قرمز جمعآوری شده در بهمن ماه بیشتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی قرار دارد. در این مطالعه دلیل بالا بودن یونهای نیترات و فسفات در پیازهای مصرفی شهر همدان را احتمالا0 میتوان به مصرف نامناسب، نامتعادل و بیش از حد نیاز گیاه از کودهای نیتروژنه و فسفره عنوان کرد. بنابراین پایش منظم محصولات خریداری شده توسط معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی کشور توصیه میشود.

کلیدواژه ها

نیترات، فسفات، پیاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.