منظر مشترک نسبت زیبایی شناسی و اکولوژی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه منظر، دوره: 8، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_MANZAR-8-35_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا کسروی

پژوهشگر دکتری معماری منظر،دانشگاه تهران، ایران.

چکیده

این مقاله مشترک، خروجی بحثی است که به ارتباط زیبایی شناسی و اکولوژی و امکان وجود یک زیبایی اکولوژیکی می پردازد. امکانی که بر طراحی، برنامه ریزی و مدیریت منظر موثر است. ما سوالات حل نشده و درک مشترکمان درباره این ارتباط و اهمیت زیبایی شناسی در فهم و تاثیر آن بر تغییرات منظر را تشریح و راه هایی که در آن زیبایی شناسی و اکولوژی احتمالا متضاد یا مکمل اند را توصیف می کنیم. در ابتدا برای درک بهتر موضوع، ریوس مدل مفهومی ارتباط زیبای یشناسی- اکولوژی ارایه می گردد. ما فرض کردیم : 1. با اینکه پدیده های انسانی و زیست محیطی در گستره مقیاسی وسیعی رخ می دهند اما انسا ن در مقیاسی خاص با پدیده های زیست محیطی درگیر می شودکه آن مقیاس خاص، تجربه های او از منظر اطرافش است. یعنی قلمرو ادراکی انسان. 2. تعاملات درون این قلمرو، باعث افزایش تجربه های زیبایی شناختی می شود کهمی تواند منجر به تغییراتی گردد که بر انسان ها، منظر و درنتیجه بر اکوسیستم موثر است.3. زمینه یا بستر (متن) بر تجربه زیبایی شناختی از منظر موثر است. زمینه، دربرگیرنده اثرات انواع مختلف منظر (کشاورزی، فرهنگی، شهری و طبیعی) و نیز فعالیت های فردی و اجتماعی است. به نظر ما برخی بسترها و زمینه ها دارای نوعی از زیبایی هستند که سنتا به آ نها زیبایی منظره گفته می شود و برخی دیگر واجد نوعی متفاوت از تجربه زیبایی مانند هویت و تعلق هستند. سرانجام خواهیم گفت که چگونه مداخله از طریق برنامه ریزی منظر، طراحی و مدیریت آن یا به طریق دانش افزایی ممکن است به برقراری ارتباط مطلوب بین زیبایی شناسی و اکولوژی بیانجامد. ما ویژگی های بحث انگیز این زیبایی شناسی اکولوژیکی را بررسی می کنیم. این مداخلات که می توانند در حفظ الگوهایمفید منظر و شیوه های آن کمک کننده باشند، ذاتا هنجاری هستند ما وجوه اخلاقی معانی آ نها را مدنظر داریم.

کلیدواژه ها

ادراک منظر، زیبایی منظره، زیبای یشناسی اکولوژیکی، تغییرمنظر، زمینه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.