بررسی شمایل حضرت ابوالفضل العباس (ع) در نقاشی پشت شیشه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی فرهنگی و پژوهش دینی
  • کد COI اختصاصی: GHADIRCONF01_300
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1010
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لاله آهنی

علی اکبر آهنی

چکیده

نقاشی پشت شیشه یکی از هنرهای سنتی ارزشمند ایرانی است که از دوره صفویان از سوی هنرمندان مورد توجه قرار گرفت که بیشتر شامل موضوع های گل و مرغ بوده است. در دوره قاجار با ورود صنعت چاپ و تولید کتاب های چاپ سنگی با طراحی سیاه و سفید، تحول عظیمی در نقاشی آن دوره به وجود آمد. از سویی به تدریج با منتقل شدن هنرها از دربار به میان مردم و از سوی دیگر با ظهور نقاشی قهوه خانه ای که تجلی فرهنگ عامه مردم بود، موضوعات مختلفی از جمله داستان های شاهنامه و مضامین مذهبی و چهره نگاری امامانبه سایر هنرها از جمله نقاشی پشت شیشه نیز تسری پیدا کرد. شمایل نگاری امامان معصوم و روایات مذهبی به ویژه واقعه کربلا از جمله موضوعات مهمی است که در نقاشی پشت شیشه نیز جایگاه مهمی داشته است. به واقع نقطه عطف نقاشی های مذهبی در هر زمینه ای حادثه عاشوراست، هنرمند مسلمان با اخلاص این حادثه را بر بوم شیشه به تصویر کشیده است. شمایل حضرت عباس سوار بر اسب از جمله موضوعاتی است که در نقاشی پشت شیشه بسیار مورد توجه قرار گرفته و بارها اجرا شده است. بنابر بررسی های انجام گرفته، شمایل های حضرت عباس (ع) در زمینه شیشه، از نظرگاه روایت های به تصویر کشیده شده در آن، ویژگی های تصویری، نمادشناسی عناصر و نشانه های رنگی بسیار حایز اهمیت بوده که در تمامی نمونه ها با موضوع مشابه، این موارد رعایت شده است. روش تحقیق در این پژوهش تاریخی، توصیفی، تحلیلی است و اطلاعات به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است. در این مقاله سعی بر این است که ضمن معرفی دسته ای از نقاشی های پشت شیشه با محوریت موضوعی شمایل حضرت عباس (ع)، به نقد محتوایی و فرمی نمونه ها پرداخته شود، در این راستا نگارنده در پی پاسخ به سوالات زیر است ویژگی های تصویری شمایل حضرت عباس در زمینه نقاشی پشت شیشه چیست چه ارتباط مفهومی در رنگ های استفاده شده در شمایل حضرت عباس وجود دارد

کلیدواژه ها

نقاشی پشت شیشه، شمایل نگاری، حضرت عباس، دوره قاجار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.