تحول معنایی و ظاهری واژه تخنه واشاره ای گذرا به نقش و رقابت آن با فرونسیس در پژوهش و تربیت از نگاه ریچارد کلارک

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی فرهنگی و پژوهش دینی
  • کد COI اختصاصی: GHADIRCONF01_208
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه خوش ضمیر

فیروز فاضلی

چکیده

کلمات در طی زمان اعم از اینکه دچار تحولات آوایی و صرفی می شوند، تحولات معنایی نیز بر آنان عارض می گردد. شناسایی ریشه کلمات و علل تحول آنها در طول تاریخ باعث غنی شدن متون و کتب موجود و رواج بیشتر واژگان اصیل می گردد. کلمهء هنر در زبان هندی قدیم و همچنین به قیاس در اوستا - با توجه به اجزای آن-معنای نیک مردی دارد. این کلمه مرکب از دو جزء hu به معنی خوب و نیک و nara به معنی مرد و به نحو اعم انسان است و در ترکیب معنی نیک مردی می دهد تخته به معنی مهارت،توانایی،حرفه،پیشه و صنعتی که با دست و ابزار ساده انجام می شود،است تخته که در سیر تاریخی خود به تکنیک و تکنولوژی تحول معنایی پیدا کرده است معنی یونانی آن ساختن و تکمیل کردن و بطور کلی فن است. درکناراین تحولات، واژه تخنه طبق گفته کلارک که به بازگویی آرای ارسطو می پردازد، به عنوان رقیبی برای واژه فرونسیس در امر تعلیم وتربیت به کار گرفته می شود. ولی در جامعه امروز متاسفانه کمتر کسی با این واژه، کاربرد معانی و سیر تحول آن به طور کامل وجامع آشنایی دارد به عبارت دیگر این مفهوم فزاینده در جامعه مدرن به حاشیه رانده شده است. در این مقاله برآنیم که با روش توصیفی تحلیلی و با توجه به منابع معتبر از جمله آرا ارسطو وهایدگر، سیر تاریخی تحول معنایی واژه تخنه را بیان کرده وانواع تغییر ظاهری و معنایی این واژه را در طی زمان ذکر نماییم ونیز با توجه به دیدگاه کلارک توضیح مختصری در مورد واژه فرونسیس ارایه دهیم وسپس به رقابت معنایی این دو واژه ونقش آن در امر پژوهش اشاره نماییم تا بدین ترتیب آشنایی دقیق و جامع ای نسبت به معنای این واژه و تحولات آن در طول زمان و زمینه های کاربردی آن در جامعه مدرن کنونی ایجاد گردد و ارزش و اهمیت فراموش شده آن به عموم افراد جامعه بازگردد.

کلیدواژه ها

تخنه، تحول معنایی، تحول تاریخی، واژه شناسی، صناعت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.