بررسی تأثیر شوری آب آبیاری بر عملکرد محصول چغندرقند

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی بحران آب
  • کد COI اختصاصی: ICWC01_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی اسماعیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اهواز

محمد فیضی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، بخش آب

حیدر علی کشکولی

استاد دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده مهندسی علوم آب

چکیده

یکی از مشکلات اساسی در امر کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک ایران وجود منابع آب باکیفیت نامطلوب میباشد. وجود آبهای شور موجب ایجاد محدودیت زیادی برای توسعه کشاورزی و استفاده از منابع آب وخاک شده است. از این رو برنامهریزی و مطالعه بر روی کشت گیاهان مقاوم و یا نیمه مقاوم به شوری و استفاده بهینه از منابع آب و خاک ضروری به نظر میرسد. میزان کاهش عملکرد محصولات زراعی در درجات مختلف شوری خاک و آب به وسیله آزمایشگاه شوری آمریکا مورد مطالعه قرار گرفته است ولی مقادیر ارائه شده نمیتواند در سایر شرایط اقلیمی کاملاً صدق نماید. لذا تعیین مقاومت گیاهان مختلف به شوری خاک و آب و کاهش عملکرد آنها به منظور استفاده در برنامهریزیهای هر اقلیم لازم است. بررسی امکان استفاده از آبهای موجود در منطقه با توجه به میزان عملکرد محصول میتواند در جهت تخصیص آب و طراحی سیستمهای آبیاری و زهکشی و بهرهبرداری اصولی و بهینه از این گونه منابع خاک و آب مفید واقع شود. در این مطالعه نوع کیفیت آب آبیاری از قرار شوریهای 2، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر به منظور بررسی عملکرد چغندرقند در چهار تکرار در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات زهکشی و اصلاح اراضی رودشت واقع در شرق اصفهان از اردیبهشت تا آذر سال 1386 اجرا شد. نتایج حاصله نشان میدهد که اعمال آبیاری با شوریهای فوق تفاوت معنیداری را از نظر عملکرد غده، درصد ناخالص قند و عملکرد قند نداشته است. به طوریکه متوسط عملکرد غده در تیمارهای فوق به ترتیب 41437، 40019 و 39037 کیلوگرم در هکتار و میزان درصد قند ناخالص 15/21، 98/20 و 99/20 و میزان عملکرد قند 8761، 8398 و 8189 کیلوگرم در هکتار بوده است. در این مطالعه همچنین روابط بین شوری آب آبیاری و شوری خاک نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

شوری آب آبیاری، عملکرد غده، عیار ناخالص قند، عملکرد قند، شوری عصاره اشباع خاک، یونهای خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.