تبیین مفهوم استقلال حسابرس و شناخت عوامل تجربی موثر بر آن
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MANAGECONF02_1060
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1085
نویسندگان
کارشناسی ارشد حسابداری موسسه غیرانتفاعی رجاء
استادیار موسسه غیرانتفاعی رجاء
چکیده
در تحقیق حاضر به تبیین جامع مفهوم استقلال حسابرس و توصیف عوامل تجربی موثر بر آن به استناد تحقیقات تجربی انجام شده در حوزه حسابرسی پرداخته شده است. استقلال در واقع مفهومی انتزاعی است، که بطور مستقیم قابل مشاهده نیست و اغلب آنرا بعنوان حالتی ذهنی توصیف کرده اند که با مفاهیمی همچون : بی طرفی، صداقت، امانت و شخصیت ارتباط دارد ودارای دو بعد ظاهری و باطنی)واقعی( می باشد. تا کنون تحقیقات گسترده در حوزه حسابرسی انجام شده است و حاصل این تحقیقات شناخت چند عامل موثر بر استقلال حسابرسان بوده است. عوامل تجربی موثر بر استقلال حسابرس را می توان به دوگروه مطلوب و نامطلوب تقسیم نمود. عوامل مطلوب عواملی هستند که موجب افزایش استقلال حسابرس می شوند و عوامل نامطلوب عواملی هستندکه استقلال حسابرس را تضعیف می نمایند. یافته های تحقیق حاضر حاکی از آن است که عواملهمچون : وجود رقابت در بازار حسابرسی، اندازه صاحبکار، وجود کمیته حسابرسی در شرکت صاحبکار، تخصص گرایی، کارایی حسابرسی، کشف تحریفات با اهمیت، تضاد منافع، وجود قوانین و مقررات به لحاظ تجربی موجب افزایش استقلال حسابرسمی شوند بنابراین این عوامل از جمله عوامل مطلوب تاثیر گذار بر استقلال حسابرس محسوب می گردند. از سوی دیگر عواملی همچون : وجود ارتباط میان حق الزحمه خدمات حسابرسی و حق الزحمه خدمات غیر حسابرسی، ارایه خدمات غیر حسابرسی به صاحبکار، حق الزحمه معوق حسابرسی موجب تضعیف استقلال حسابرس می شوند. بنابراین این عوامل جزء عواملنامطلوب تاثیرگذار بر استقلال حسابرس محسوب می شوند. یافته های تحقیق حاضر همچنین نشان می دهد که اندازه موسسه حسابرسی می تواند بصورت توام یک عامل مطلوب و نامطلوب تلقی گردد. یعنی موسسات بزرگ هم می توانند از موقعیت خوددر راستا افزایش استقلال حرفه ای خود استفاده کنند و هم می توانند با سوء استفاده از موقعیت خود استقلال خود را تضعیف کنند.کلیدواژه ها
استقلال حسابرس،استقلال واقعی ، استقلال ظاهری، عوامل تجربی موثر بر استقلال حسابرسمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.