برآورد پتانسیل تجاری و ارزیابی عملکرد صادراتی غیر نفتی ایران: رویکرد مدل جاذبه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: MANAGECONF02_0950
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 544
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیاوش جانی

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه پیام نور

علیرضا بافرانی

کارشناس ارشد مدیریت

چکیده

یکی از راهکارهای توسعه تجارت و بهره مندی از منافع حاصل از آن، شناسایی دقیق پتانسیل های تجاری و و استفاده از آنها میباشد. براین اساس هدف این پژوهش برآورد پتانسیل صادراتی ایران )به تفکیک شرکای تجاری آن( و ارزیابی میزان بهره برداری از آن می باشد. به منظور برآورد پتانسیل صادراتی از مدل جاذبه توسعه یافته و داده های مقطعی صادرات استفادهشده است و در ادامه شکاف میان صادرات واقعی و پتانسیل صادراتی بین ایران و شرکای تجاری تعیین گردیده است. نتایج حاصل از مدل نشان می دهد که کشور جمهوری اسلامی ایران با 67 کشور جهان دارای میزان تجارت واقعی بیشتر ازپتانسیل برآوردی و با 94 کشور جهان دارای میزان تجارت واقعی کمتر از پتانسیل تخمینی داشته است و از این رو فضای مناسبی برای استفاده از ظرفیت های خالی موجود تجای برای کشور ایران دیده می شود. همچنین نتایج حاکی از آن استکه کمترین مقدار استفاده شده از پتانسیل تجاری به ترتیب به پنج کشور اروگویه ، پرو، مالی، بوسنی، السالوادور اختصاص داشته و مقدار تجارت واقعی ایران با این کشورها کمتر از پتانسیل تخمینی بوده است. بطور مشابه مقدار تجارت واقعی ایران نیز به ترتیب با پنج کشور ترکیه، ونزویلا، ترکمنستان، یوگسلاوی و کنگو بیشتر از مقدار پتانسیل تعیین شده میباشد

کلیدواژه ها

پتانسیل تجارت جهانی، مدل جاذبه توسعه یافته، تجارت خارجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.