مفهوم زمان و کریستال زمان در نظریات ژیل دلوز و تاثیر آن بر روایت در سینمای معاصر ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی رویکردهای نوین علوم انسانی در قرن 21
  • کد COI اختصاصی: ICNAH01_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1866
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عماد ابوعطااملشی

کارشناسی ارشد سینما، استاد دانشگاه سورهی تهران

مرجان نادرزاده گوارشکی

دانشجوی دکترا فلسفهی هنر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

زمان از جمله شهودیترین و پایهای ترین احساسات تجربی بشر است با این حال معنا و مفهوم آن هیچگاه برای ابنای بشر در طول تاریخ به روشنی مشخص نبوده است. این مقاله قصد دارد تا علاوه بر تبیین و تحلیل مبحث زمان وترکیبات آن به خصوص نظریه کریستال زمان در نظریات ژیل دلوز به تاثیری که این نظریات بر روایت در سینمای - معاصر ایران داشته بپردازد. پژوهش برآن است که سینمای مبتنی بر چند زمانی، از عامل زمان با رویکردی که آرایفلسفی کسانی چون هانری برگسون و ژیل دلوز قابلیت تحلیل جامع آن را دارند بهره میگیرد. در روایت سینمای مبتنی بر چند زمانی یا سینمای خاطرات و پیشآگاهیها عواملی چون مبدا روایت، زمان، قاببندی و شرایط ذهنیتاهمیت بسیاری مییابند و در برخورد این نوع روایت ذهنی با حافظه و خاطره، عواملی چون زمانپریشی و انواع رجوع به گذشتههای بیرونی، درونی و مرکب مطرح میشوند. در این پژوهش، پس از توضیح مفهوم زمان و کریستال-زمان نزد ژیل دلوز، تاثیرات و تغییراتی که این نگاه بر سینما و عنصر روایت در آن گذارده است بررسی و در ادامه برخی از آثار سینمای معاصر ایران که ساختار روایی مدرنی مبتنی بر این نظریات دارند، با نیت دستیابی به الگویی واحد برای خوانش این نوع سینما تحلیل میشوند

کلیدواژه ها

زمان، کریستال زمان، روایت، ژیل دلوز، سینمای معاصر ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.