انواع مجازات نامتناسب با جرم و مغایر با کرامت انسانی در حقوق ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین همایش بسترهای فساد مالی و اداری در نظام حقوقی ایران با رویکرد اصلاح و توسعه نظام حقوقی
  • کد COI اختصاصی: LAWMAYBOD03_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 779
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیکا همایونی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران

محمدرضا رحمت

عضو هیات علمی گروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران

چکیده

مجازات نامتناسب و مغایر با کرامت انسانی، مجازاتی است که در خارج از چارچوب و ضوابط مشخص قانونی و بدون در نظر گرفتن معیارهای علمی و اخلاقی لازم وضع و یا اجرا می گردند. بنابراین مجازات نامتناسب و مغایر با کرامت انسانی را از دو جهت می توان مورد توجه قرار داد. از یک طرف، تعیین مجازات باید با توجه به معیارهای علمی و اخلاقی باشد. بدین معنا که قانونگذار در مقام وضع یک قانون باید تمامی معیارهایی که از منظر علمی و اخلاقی ثابت شده اند را در نظر بگیرد. از جمله این که شدت و میزان صدمه وارده ناشی از جرم را بررسی نموده و در این راستا به نوع جرم نیز توجه داشته باشد. خصوصیات شخصیتی مجرم و انگیزه او از ارتکاب جرم را در نظر گرفته وهمچنین به تقصیر بزه دیده در وقوع جرم نیز عنایت داشته باشد. از طرف دیگر برای رعایت کرامت انسانی افراد، لازم است مجازات تنها توسط دادگاهی صالح در یک فرایند دادرسی عادلانه تعیین و به اجرا گذاشته شود. متاسفانه نگاهی به سیستم قوانین کیفری ایران نشان می دهد که قانونگذار تنها به معیارهای حقوق سنتی یعنی تنبیه و اصلاح مجرم، بازدارندگی مجازات و تامین دفاع اجتماعی توجه نموده و بر همین اساس بخش عمده ای از مجازت های مندرج در نظام کیفری ایران در زمره مجازات های نامتناسب با جرم و مغایر با کرامت انسانی افراد قرار گرفته است. یافته های تحقیق مزبور حاکی از آن است که قانونگذار باید از معیارهای سنتی حقوق کیفری دست کشیده و با توجه بهمعیارهای علمی در حقوق جدید نسبت به اصلاح قوانین مزبور اقدام نماید. امری که جایگزینی مجازات های مذهبی توسط مجازات های علمی را نیز توجیه می نماید.

کلیدواژه ها

جرم، مجازات، تناسب، کرامت انسانی، عدالت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.