دوگانگی ذهن و زبان در غزلهای شهریار
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: همایش ادبیات فارسی معاصر
- کد COI اختصاصی: CPLC01_123
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 393
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشگاه اراک
چکیده
این گفتار به بررسی و تحلیل دوگانگی سبکی در غزلهای محمدحسین بهجت تبریزی شهریار خواهد پرداخت. فرضیه اصلی پژوهش پیش رو این است که غزلهای شهریار به دو گونه غزل سنتی (متاثر از غزلسرایان پیشین به ویژه حافظ) و غزل نو (برآمده از تجربه شاعرانه شهریار) تقسیم میشود و این دوگانگی غزلها در ساحت زبان و ذهن (اندیشه) نمود یافته است. برای آزمودن فرضیه، دو غزل به عنوان خردهمتن از دیوان شهریار انتخاب شده و در دو محور زبان و اندیشه (محتوای غزل) مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعاتی که به شیوه استقرایی به دست آمده تجزیه شده در نهایت به روش توصیفی تحلیلی نقد شده است. نتیجه پژوهش نشان میدهد که مجموعه غزلهای شهریار از دیدگاه سبکی به دو گونه قابل تقسیم است و در برخی غزلهای وی حتی این دوگانگی و تداخل سبکی در یک غزل نیز راه یافته است. شهریار در غزلهای سنتی بیشتر به تقلید از پیشینیان به ویژه حافظ شیرازی نزدیک شده است و از زبان، اندیشه و زمان روزگار خود دور شده است اما در غزلهای نو خویش با مخاطب امروزی همنوا شده از تجربه و شهود شاعرانه خود متناسب با زبان و فضای جامعه معاصر سخن گفته است.کلیدواژه ها
شهریار، سبکشناسی، غزل سنتی، غزل نو، اندیشه شعری، زبان شعریمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.