حماسه مارال(بررسی بازتاب سیمای زن در رمان کلیدر دولتآبادی)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ادبیات فارسی معاصر
  • کد COI اختصاصی: CPLC01_117
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 883
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین شریفی

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان

عبدالباسط بر

دانشآموخته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان

چکیده

محمود دولت آبادی (ت. 1319 ه.) از نویسندگان واقعگرا (ریالیست)معاصر است. دغدغه اصلی وی، مضامین اجتماعی و سیاسی جامعه انسانیاست و در تمامی آثار خویش آنها را در مد نظر داشته است؛ از این روی مسیله زن و جایگاه اجتماعی او در آثار دولتآبادی قابل بررسی است و با توجه به اینکه کلیدر بزرگترین اثر ریالیستی او به شمار می رود و - تا جایی که میدانیم- تحقیقی در این زمینه صورت نگرفته است، بر آن شدیم تا با بررسی و تبیین جایگاه زن در این اثر بپردازیم . با بررسی داستانهایدولت آبادی درمییابیم که او اگرچه شخصیتهای مطرح و اصلی داستان های خود را از بین مردان انتخاب کرده است، اما به هیچ وجه نمیتوان حضور پر رنگ زنان را در آنها نادیده گرفت . شخصتهای زنان داستانهای دولت آبادی از اجتماع پیرامون وی سرچشمه گرفتهاند و بیشترشان از محیطهای روستایی یا طبقات پایین شهری و عامی هستند، به خوبی می توان آنها را با تمامی دردها و دغدغه هایشان حس کرد. هر چند زنان رمانهای دولت آبادی معمولا آنچنان که باید در جامعه و بیرون از منزل موثرنیستند اما از نقش بسیارمهمی در خانواده برخوردار هستند. زنان نوشتههای او، عمدتا زنانی ستمدیده، دور از محیطهای علمی و فرهنگی و محصور در اندرونی خانه ها هستند که مطابق با هنجارهای آن دوره زندگی می کنند. اغلب این زنان تحت سلطه مردان قصه ند و در بسیاری از مسایل مربوط به خویش از خود اختیاری ندارند.

کلیدواژه ها

دولت آبادی، زن، آزادی، ازدواج، حق انتخاب، کلیدر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.