آشنایی زدایی در دیوان اقبال لاهوری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ادبیات فارسی معاصر
  • کد COI اختصاصی: CPLC01_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1066
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد امیر مشهدی

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان

اسحاق ماندگاری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

آشنایی زدایی یکی از مفاهیم مطرح در نظریه فرمالیست های روس است. به نظر شکلوفسکی هنر، ادراک حسی ما را دوباره سامان میدهد و در این مسیر قاعده های آشنا و ساختارهای به ظاهر ماندگار واقعیت را دگرگون میکند. هنر عادت هایمان را تغییر میدهد و هر چیز آشنا را به چشم ما بیگانه میگند. از این جهت جهان و به تبع آن هنر میبایست دوباره کشف شود. اقبال لاهوری از جمله شاعرانی است که با زبانی کهن با جهان جدید برخورد کرده و به کشف و شناخت آن پرداخته است. اقبال با توجهبه زمینه و زمانه ظهورش برای بیان تفکرات و احساسات خود ناچار بوده است که از زبان هنجارین فارسی فاصله بگیرد که این مسیله باعث آشنایی زدایی در شعر او شده است. این مقاله به گوشههایی از این آشنایی زدایی در شعر اقبال پرداخته است.

کلیدواژه ها

فرمالیسم، آشنایی زدایی، اقبال لاهوری، هنجارگریزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.