ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر پدیده لایه بندی حرارتی مخزن سد لتیان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: ICCCC01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 637
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه فیروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

عباس روزبهانی

استادیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

علیرضا مساح بوانی

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

سعید لطفی

شرکت مدیریت منابع آب ایران

چکیده

در این تحقیق اثر تغییر اقلیم بر لایه بندی حرارتی مخزن سد لتیان در دوره 2020-2039 مورد مطالعه قرار گرفته است. ابتدا مقادیر دما، بارش، سرعت باد و رطوبت نسبی به صورت روزانه تحت سناریوهای 6.RCP2 و 5.RCP4 برای دوره آتی (2020-2039 (و دوره پایه (1990-2009 (از 19 مدل AR5-AOGCM برای منطقه طرح استخراج شده و با توجه به اطلاعات ایستگاه حوضه آبریز کوچک مقیاس شد. بررسیها نشان داد که مدل EARTH-EC تحت سناریو 6.RCP2 برای دما و بارش بد بینانه ترین حالت ممکن می باشد. بر این اساس میانگین سالانه دما در دوره (2020-2039 (33/0 درجه سیلسیوس نسبت به دوره مشاهداتی (1990-2009 (افزایش و میانگین سالانه بارندگی 9/31 درصد نسبت به دوره مشاهداتی (2020-2039 (کاهش می یابد. در حالی که بارندگی در فصل تابستان افزایش و در فصل زمستان کاهش می یابد. پس از واسنجی و صحت سنجی مدل بارش- رواناب IHACRES ،میزان رواناب ورودی به سد برای دوره 2020-2039 شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که میزان رواناب ورودی به سد به میزان 90 درصد کاهش خواهد یافت. در مرحله بعد مدل دو بعدی W2-QUAL-CE برای مخزن سد لتیان واسنجی، صحت سنجی و آنالیز حساسیت شد. سپس وضعیت لایه بندی حرارتی در سد لتیان تحت تاثیر تغییر اقلیم شبیه سازی شد. نتایج نشان داد لایه بندی حرارتی در دوره آتی افزایش می یابد و دمایسطح و کف آب به ترتیب به میزان 74/3 درجه افزایش و 73/0 درجه سیلسیوس کاهش می یابد. اختلاف شدید ایجاد شده بین رو لایه و زیر لایه موجب ایجاد ترموکلاین با گرادیان شدیدحرارتی در دوره لایه بندی حرارتی می گردد.

کلیدواژه ها

لایه بندی حرارتی، تغییر اقلیم، سد لتیان، EARTH-EC

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.