بررسی دمای سطح زمین (LST (و دمای برداشت شده از دماسنج جهت آشکارسازی ساختارفضایی جزیره حرارتی شهر تهران مطالعه موردی: دمای فروردین ماه مناطق6،5،13،14،17شهر تهران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: ICCCC01_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 770
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید بلیانی

دانش آموخته دکترای آب وهواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران

مهدی مدیری

دکترای برنامه ریزی شهری و عضو هیات علمی دانشگاه مالک اشتر

فردین قدمی

دانشجوی دکترای آب وهواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران

منصور حلیمی

دانشجوی دکترای اقلیم شناسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی از مهم ترین چالش های فراروی بشر در قرن بیست و یکم می باشد.تغیی ر جزیز ه حرارتی یا همان تغییر اقلیم شهر خود بعنوان یکی از اصلی ترین مباحث پیش روی برنامه ریزان و معماران در زمینه برنامه ریزی شهری و شهرسازی است.از همین رو در تحقیق حاضر از داده های برداشت شده از دماسنج که در مناطق 14،13،6،5 و17 در تهران که درفروردین ماه سال 2013 میلادی در شش روز از ماه مربوط با توجه به شرایط پایدار اقلیمی برداشت شده است، بعنوان نمونه ای از نقاط مشاهده شده در مقایسه با دمای برآورد شده( LST (از تصویر ماهواره ای لندست8)سنجدهTIRS (که در تاریخ 15/04/2015 محاسبه شده است مورد واکاوی زمانی و فضایی قرار گرفته شد. در ادامه نیز جهت بررسی دمای سطح زمین از روش های آمارفضایی از جمله شاخص موران محلی،شاخص Hotspot ،شاخص آماره G و شاخص NDVI جهت بیان وضعیت ساختار فضایی جزیره حرارتی در سطح شهر ( و -نقاط برداشت شده از دماسنج) در معرض توجه قرار گرفته شد.نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که دمای سطح زمین(LST (در سال 2016 روندی روبه افزایش را در مناطق مور د مطالعه داشته است .بطوریکه وضعیت دمایی در مناطق پارک ملت و بزرگراه کردستان دارای دمای پایین تر، و محدوده های پارک بعثت و خیابان عباسی و همچنین پارک شهر و خیابان اکباتان و خیابان فلسطین نیز دارای دمای بالاتر بوده و روند روبه رشدی را نسبت به دمای ب رداشت شده از دماسنج در سال 2013 در ماه فروردین از خود نشان می دهند. آماره نقاط داغ حرارتی(Hotspot ،(با مقادیر دمای بالا نیز در مناطق پارک بعثت و خیابان عباسی و خیابان اکباتان و پارک شهر واقع شده است. بطوریکه در آماره عمومیG نیز حاکی از یک الگوی خوشه ای با تراکم دمایی بالا می باشد. رابطه بین دمای سطح زمین (LST (و شاخص پوشش گیاهی (NDVI (نیز دارای ارتباط معکوس بوده،به تعبیری با افزایش پوشش گیاهی در سطح شهر میزان دمای سطح پایین می آید.بطوریکه می توان با برنامه ریزی در مدیریت مصرف آب پوشش گیاهی را بعنوان طراحی فضای سبز در مناطق یاد شده و در سطح کلان شهر تهران جهت کاهش هرچه بیشتر دما بعنوان یک مولفه تاثیر گذار مد نظر قرار داد.

کلیدواژه ها

دمای سطح زمین(LST)، شاخص پوشش گیاهی(NDVI،) دمای دماسنج، آمارفضایی، تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.