ارزیابی تغییرات مکانی- زمانی جزایر حرارتی شهرستان قزوین با استفاده از تصاویر سری ماهواره لندست

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: ICCCC01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 908
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ایزدفر

کارشناس ارشد سنجش از دور - گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران

عباس مالیان

استادیار گروه مهندسی نقشه برداری، دانشگاه تربیت دبیرشهیدرجایی

چکیده

در این پژوهش تغییرات ساختار مکانی - زمانی جزایر حرارتی شهرستان قزوین بین سال های 4891 تا 6142 میلادی مورد تحلیل قرارگرفته است. بدین منظور به کمک تصاویر سنجنده TM ماهواره لندست در سال های 4891 و 4881 میلادی و تصویر سنجنده TIRS در ژانویه سال 6142 میلادی، دمایسطح زمین و جزایر حرارتی شهری با استفاده از الگوریتم های حوزه سنجش از دور حرارتی و رده بندی از نوع درخت تصمیم گیری تعیین گردید. در این مطالعه سعی شده است تا به تحلیل، یک مدل علمی کارآمد برپایه تلفیق داده های حرارتی و غیرحرارتی سنجش از دور برای آشکارسازی ناهنجاریهای غیرمجاز معرفی گردد. دراین خصوص، علایم مرتبط با جزایر حرارتی در کنار ویژگی های رادیومتریکی مرتبط با آن، دریک تحلیل یکپارچه مورد پژوهش قرار می گیرد. همچنین عوامل موثر در ایجاد جزایر حرارتی شهری، روش های مقابله با جزایر حرارتی و تحلیل مکانی و زمانی توسعه جزایر حرارتی در بازه زمانی سی و یک سال گذشته در شهرستان قزوین با استفاده از تصاویر حرارتی بررسی می گردد . سپس با استفاده از روش های آمار کلاسیک، تغییرات مکانی و زمانی دمای سطحی شهرستان قزوین تعیین می شود. بررسی و تحلیل تغییرات زمانی دمای سطحی نشان داد که در طولدوره مطالعه، الگوی توزیع دمای سطحی دچار تغییر شده است و مقدار مساحت دماهای متوسط و بسیار خنک شهر کاسته شده است و برعکس مفدار مساحت دماهای بسیار بالا )نواحی بسیار گرم( افزایش قابل ملاحظه ای یافته است. بررسی تغییرات زمانی شدت جزیره حرارتی شهر قزویننشان داد که مقدار شاخص نسبت جزیره حرارتی روند افزایشی دارد و از 0/88 درسال 1984 میلادی به 1/28درسال 2016 میلادی رسیده است.همچنین پراکنش دمای سطحی نشان می دهد که جزایر حرارتی، کانون اصلی خود را در مناطق صنعتی جنوب شرق و مناطق پر تراکم جنوب شهر قزوینحفظ کرده اند و علاوه بر کانون اصلی جزیره حرارتی، خوشه های داغ جدیدی در سمت غرب شهر به دلیل نابودی باغ های سنتی و پوشش گیاهی در حال شکل گیری است.

کلیدواژه ها

جزیره حرارتی، سنجش ازدور حرارتی، قزوین، دمای سطح زمین، تحلیل مکانی و زمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.