بررسی عوامل موثر بر بهره وری سرمایه در بخش کشاورزی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA03_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 539
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ماهوری

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی؛ اهواز، ایران

کوهسار خالدی

دکترای اقتصاد کشاورزی

چکیده

یکی از راه های دستیابی به رشد اقتصادی، افزایش بهره وری عوامل تولید است. بخش کشاورزی ایران به دلیل محدودیت منابع و آب و خاک، راهی بجز افزایش بهره وری عوامل تولید خود ندارد. در همین راستا، تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر بر بهره وری موجودی سرمایه در بخش کشاورزی طی دوره زمانی 1360-1393 پرداخته است به منظور محاسبه بهره وری سرمایه، از روش بهره وری متوسط تعمیم یافته (GAPK) استفاده گردید. به کارگیری این روش نیازمند برآورد تابع تولید بخش کشاورزی است، لذا ابتدا تابع تولید بخش کشاورزی با روش پرسکات برآورد و سپس مقدار GAPK در بخش کشاورزی محاسبه شد. در ادامه با استفاده از مدل های رگرسیونی، عوامل موثر بر بهره وری سرمایه در بخش کشاورزی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نسبت تولید بالفعل به تولید بالقوه و نسبت سرمایه انسانی به سرمایه ی فیزیکی کشاورزی اثر مثبتی بر بهره وری موجودی سرمایه در بخش کشاورزی ایران دارند. این در حالی است که آثار برنامه های توسعه پنج ساله و نسبت به نیروی کار به سرمایه فیزیکی بر بهره وری سرمایه کشاورزی، منفی بوده است. به کارگیری دانش آموختگان کشاورزی در واحدهای کشاورزی و جایگزین کردن آنان به جای نیروی کار کم سواد و بی سواد کنونی می تواند یکی از راهکارهای افزایش بهره وری سرمایه در کشاورزی ایران باشد.

کلیدواژه ها

بهره وری موجودی سرمایه، نسبت تولید بالفعل به تولید بالقوه، نسبت به سرمایه انسانی به سرمایه ی فیزیکی و نسبت نیروی کار به سرمایه فیزیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.