ارزیابی سودمندی و راندمان مصرف آب در نظام های کشت مخلوط جو حبوبات تحت شرایط تنش خشکی انتهای فصل

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی ، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA03_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 528
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسام نیک سیرت

دانشجوی بخش اگرواکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع داراب، دانشگاه شیراز

احسان بیژن زاده

دانشیار بخش اگرواکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز

چکیده

در حال حاضر کاهش نزولات آسمانی و سفره های آب زیر زمینی باعث کمبود آب مورد نیاز برای بخش کشاورزی شده است. در همین راستا به منظور ارزیابی تنش خشکی انتهای فصل و تاثیر آن بر عملکرد، سودمندی و کارایی مصرف آب در سامانه های کشت مخلوط جو حبوبات، آزمایشی در سال زراعی 94-1393 در دانشکده کشاورزیو منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل: تنش خشکی بعنوان فاکتور اصلی در دو سطح (آبیاری مطلوب و تنش خشکی انتهای فصل ترکیب های مختلف به عنوان فاکتور فرعی در شش سطح (تک کشتی جو نیروز، جو زهک، نخود و باقلا و کشت مخلوط جو نیمروز + نخود، جو نیمروز + باقلا، جو زهک + نخود و جو زهک + باقلا ) بودند. تنش خشکی به ترتیب باعث کاهش 20، 43 و 40 درصدی عملکرد دانه ارقام جو، نخود و باقلا شد و بیشترین عملکرد دانه جو نیمروز، جو زهک، نخود و باقلا در شرایط تنش خشکی در کشت خالص این گیاهان به ترتیب به میزان های 3330، 3470، 993 و 3700 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. در مقابل بیشترین سودمندی در شرایط تنش خشکی در کشت مخلوط جو نیمروز + باقلا و جو زهک + باقلا به ترتیب به میزان های 2/67 و 2/56 بدست آمد. کمترین دمای سایه انداز بعد از اعمال قطع آبیاری در تیمارهای کشت مخلوط بین 28 تا 30 درجه مشاهده شد. تنش خشکی باعث افزایش 16/48 درصدی راندمان مصرف آب نسبت به شرایط آبیاری مطلوب شد و بیشترین میزان راندمان مصرف آب به میزان 2/23 کیلوگرم بر متر مکعب در کشت مخلوط جو نیمروز + باقلا بدست آمد. ارزیابی شاخص مجموع ارزش نسبی و کارایی مصرف آب نشان داد که در شرایط تنش خشکی انتهای فصل کشت مخلوط جو نیمروز + باقلا و جو زهک + باقلا نسبت به سایر نظام های کشتی برتری داشتند.

کلیدواژه ها

قطع آبیاری، دمای سایه انداز، شاخص مجموع ارزش نسبی، نخود، باقلا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.