خوانش هرمنوتیکی خاموشی و دیگری در آثار مولوی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
- کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_141
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 791
نویسندگان
استادیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران
دانشجوی دکتری، زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران
چکیده
هرمنوتیک فلسفی، در تفسیر متون ادبی در قرن بیستم تاثیر بزرگی داشت. علیالخصوص، گادامر که شاگرد هایدگر، فیلسوف آلمانی است، هرمنوتیک فلسفی را بهکمال رساند. هرمنوتیک گادامر، نظری یا نظرپردازانه نیست بلکه دست یابی به چیستیواقعی فهم است. در هرمنوتیک فلسفی از دیدگاه گادامر، در آمیختگی افق ها، با هویت دیگری مواجه می شود و در نتیجه آن ضمن آشنایی با افق او به خود خویش می رسد. برای تفسیر متون ادبی، دینی و حقوقی هم می توان از این روش استفاده کرد. برای حل کردن مفاهیم بعضی از بیت های مولوی باید از زبان جدید و روش هایمختلف استفاده کرد. چون در همه آثار مولوی یک دنیای پنهان دیده می شود. خاموششدن، رسیدن به عالم معنا، خلاص شدن از دوگانگی و پرده های ظاهری را از بین بردناندیشه اصلی مولوی است. در همه آثار مولوی این حقیقت قابل توجه است که برایدریافت کردن رازهای الهی باید با چشم دل شنید. اما این رازهای الهی نیز هرگز نبایدگفته شود. زبان، زبان الهی است که در آن محدودیت ندارد. زبان عارفان، زبان خاموشیاست. عشاق با زبان دل سخن می گویند و همه در این مفهوم یکی می شوند. من، تو ودیگری در میان نمی ماند. برای همین، مولوی خاموشی را به دریای بی پایان تشبیه میکند. در این مقاله چند بیت از آثار مولوی آورده شده است تا از دیدگاه هرمنوتیکفلسفی بررسی شود.کلیدواژه ها
خاموشی، دیگری، هرمنوتیک، گادامر، مولوی، مثنوی، غزلیات شمسمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.