جایگاه و جلوه های شمس تبریزی در مثنوی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
- کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_127
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 980
نویسندگان
دانشجوی دوره دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، گرگان، ایران
استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان ، گرگان ، ایران
چکیده
مولوی ، عارف بزرگ ایران در قرن هفتم هجری، پیش از حشر و نشر با بزرگ مردیچون شمس ، از پایه و مقامی خاص برخوردار بوده ، همواره در مجالس وعظ پدر شرکتمی جسته و او را فرمان می بردند، لیکن پس از آشنایی با شمس دگرگون شد و پس ازمرگ شمس هم روحیات مولانا به آن چه که در گذشته بوده، باز نگشت. هر چندمثنوی معنوی خالی از توصیفات شمس تبریزی نیست، ولی برای معرفی چهره واقعی اوبه ناچار باید در دریای مثنوی غوطه ور شد؛ چرا که بهترین قسمت سخنان مولانا درمباحثی خلاصه می شود که او برای شناخت و معرفی این عارف بی بدیل قلم فرساییمی کند. شیوه تحقیق این مقاله، توصیفی و تحلیلی است و این شیوه فن تحلیل برمبنای سند کاوی از منابع کتابخانه ای انجام گرفته است. در این مقاله، ابتدا به زندگی وویژگی های مثنوی مولانا و شخصیت شمس تبریزی پرداخته شد و در ادامه تاثیر وجایگاه شمس تبریری در مثنوی با تحلیل بیت هایی که در مثنوی به شمس تبریزیاشاره شده، نکاتی مفید و قابل تامل استخراج شده است. با بررسی ابیات مثنوی، چنینبر می آید که حضور شمس تبریزی در مثنوی بیش تر پنهانی و غیر مستقیم است ونشان داده می شود که مولوی فقط در اوایل دفتر اول دو بار و در اواسط دفتر دوم یکبار صریحا از شمس سخن می گوید.کلیدواژه ها
مولانا ، شمس تبریزی ، مثنوی معنویمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.