تحلیل داستان شیخ صنعان بر اساس نظریه رمزگان رولان بارت

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2867
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سلطانی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اراک

چکیده

نقد ساختاری به مفهوم امروزی آن در دهه 1960، به منظور به هکاربستن روش ها و دریافت های سوسور در عرصهادبیات شکوفا شد. رولان بارت یکی از متتقدان نقد ساختارگرایی در قرن بیستم است که مطالعات او در زمیه نشانه شناسی، سبب ایجادنوعی جریان ساختارگرایی و نقد مدرن شد. شیوه ای (رمزگان پنجگانه) که بارت درتحلیل ساختار روایت ها از آن بهره می گیرد، سبب معنازایی متون می شود. داستان شیخ صنعان یکی از زیباتری داستان های منطق الطیر عطار نیشابوری است جذابیت این داستان زمینه لازم را برای خوانش مجدد آن از منظر ساختارگرایی فراهم می کند. این جستار با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی و با ارایه شواهدی از داستان شیخ صنعان به بررسی ساختار این داستان از منظر رمزگان های پنج گانه رولان بارت می پردازد. این رمزگان عبارتند از: رمزگان هرمنوتیک یا معمایی، رمزگان پروآپرتیک، رمزگان نمادین، رمزگان معنابنی و رمزگان فرهنگی. هدف پژوهش آن است که با تحلیل داستان شیخ صنعان در قالبت رمزگان نشان دهد، چگونه با کاربرد قواعد و اصول دقیق می توان انواع گوناگون متون ادبی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.

کلیدواژه ها

رمزگان، رولان بارت، عطار، شیخ صظعان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.