مدیریت استعداد ( مفاهیم ، فرایند، اهداف ، مدلها)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت و چهارمین کنفرانس کارآفرینی و نوآوری های باز
- کد COI اختصاصی: MOCONF07_092
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 694
نویسندگان
دیوان محاسبات استان مرکزی
کارشناسی ارشد مدیریت منابع انسانی دانشگاه ایلام
دانشجوی دکتری مدیریت رفتار دانشگاه سمنان
چکیده
مدیریت استعداد ابزاری برای بهبود فرایند استخدام و رشد افراد با مهارت ها و توانایی های مورد نیاز برای مواجهه باا نیازهاای فعلی سازمان هاست. بهره مندی از سرمایه های انسانی مستعد هر چند یک شرط ضروری برای موفقیت سازمانها محسوب می شود ، اما کافی نیست همچنین به راهبردهای مناسب و ابتکار عمل هایی نیازدارند تا بتوانند از این استعدادها به طور موثرتری بهره گیری کنند.بنابراین ،ضروری است که هر سازمانی وضعیت موجود فرایند مدیریت استعداد درسازمان خود را به خوبی مورد شناسایی قرار داده و با شناخت قوتها و ضعفهای آن در تقویت نقاط قوت و مرتفع کردن نقاط ضاع بکوشد و با بهینه سازی سیستم مدیریت استعداد بتواند ازحداکثر توان و ظرفیت استعدادهای خود بهره مند گردد . از آنجا که سازمان ها در آینده با چالش رقابتی فزاینده ای مواجه خواهند بود و برای مدیریت این چالش ها نیاز به مدیران شایسته تر و اثربخش تر از مدیران امروز خواهد بود، لذا مدیریت استعداد هر روز از اهمیت بیشتری در سازمان ها برخوردار می شود . در واقع مدیریتاستعداد به عنوان سیستمی برای شناسایی، استخدام، پرورش، ارتقا و نگهداری افراد مستعد، با هدف بهینه کردن توان سازمان به منظور تحقق نتایج کسب و کار، تعری شده است. مدیریت استعدادها اشاره به فرآیندی دارد که طی آن، استعدادهای انسانی سازمان برای تصدی مشاغل و مناصب کلیدی آن در آینده، شناسایی شده و از طریق برنامه ریزی های متنوع آموزشی و پرورشی برای تصدی این مشاغل آماده می شوند. لذا در این نوشتار سعی شده است که ضمن مرور ادبیات موضوع به موارد مربوطه پرداخته شود.کلیدواژه ها
استعداد، مدیریت استعداد ، فرایند مدیریت استعداد ، مدلهای مدیریت استعداد، مزایای مدیریت استعدادمقالات مرتبط جدید
- مدیریت ریسک نکول در بازپرداخت بدهی شرکتها
- آخرین پیشرفت ها در مدیریت باتری خودروهای برقی: چالش های حرارتی، چرخه عمر و یکپارچه سازی با انرژیهای تجدیدپذیر
- توصیف عملکرد هوش مصنوعی و یادگیریماشین در مدیریت کسب و کار، تجارت الکترونیک
- بررسی نقش استفاده از روش های مدل سازی و شبکه پذیرفتگی در بهبود اطلاعات و ارتباطات زنجیره تامین
- تاثیر هوش مصنوعی بر گروههای شغلی و بهره وری حاصل از آن در جهان و محاسبه تاثیر آن برای ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.