مروری بر وضعیت مدیریت بحران جهانی آب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: ICAENR01_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 669
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک بوداقپور

هییت علمی گروه محیط زیست دانشکده عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی

چکیده

آب با همه سادگیاش، با ارزش ترین منبع طبیعی است که در زمین وجود دارد و بدون آن، حیات وجود نخواهد داشت.با اینحال آنچه در چند دهه اخیرا مسایلی را ایجاد کرده ، این است که انسان، آب را تلف کرده و از منابع موجود بیش از حدوکنترل استفاده می نماید به نحوی که امروزه نشانههای کمبود این مایه حیاتی بحران بوجود آورده است: سطح سفره های زیرزمینی پایین آمده، وسعت دریاچه ها کاسته شده و زمین های مرطوب ناپدید می شوند. بهره برداری خودسرانه و غیر علمی ازمنابع زیرزمینی، موجب نشست کردن دشت ها و فرو نشست زمین گردیده و فشردگی ذرات آن موجب کاهش نفوذ پذیری شدهاست. با افزایش جمعیت و توسعه صنعتی، تقاضا برای مصرف آب به طور چشمگیری افزایش یافته است. ازاین رو جداولمیزان آب در قاره ها و در بسیاری از نواحی سقوط کرده و کمبود آب در بعضی مناطق سبب پیدایش قحطی و بحران غذاییشده است واز سوی دیگر آلودگی آبها نیز به این مشکلات افزوده است. هم اکنون بحران آب، یکی از بحران های مبتلا بهبشریت و پنج موضوع اساسی مذاکرات کشورها می باشد. به نحوی که امروزه بیش از یک میلیارد نفر در جهان، قادر به استفادهاز آب سالم نیستند و سالانه حدود 3 میلیون نفر به سبب آلودگی آب از بین می روند.در حال حاضر توسعه فن آوری وعلم استفاده از آب، ایجاد سدها، کشاورزی مکانیزه ومدیریت آب توسط دولتهاو...اکولوژی مناطق وتاحتی حیات وحش رانیز به خطر انداخته است.اغلب انحراف آب رود خانه های مرزی، باعث ایجادکشمکش بین همسایه ها گردیده وپیامدهای سیاسی را بوجود می آورد. به ویژه آنکه منطقه خاورمیانه در جستجوی آب استو می توان پیش بینی نمود چالش های دیگری در این منطقه این بار به سبب آب رخ خواهد داد. آب به عنوان یک کالا و بهعنوان عنصری تعیین کننده در حمایت از زندگی و بقای موجودات زنده است و این نقش دوگانه وحیاتی، به رویکردی زندهو نو نیاز دارد. رویکردی که برای وظایف حیاتی این عنصر گرانبها، ارزش و احترام عظیمی قایل باشد.

کلیدواژه ها

بحران آب، مدیریت بحران، خشکسالی، بهره برداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.