ارزیابی اثرات محیطزیستی سد هشتجین اردبیل و ارایه برنامه مدیریت محیطزیستی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: SENACONF07_245
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین چنگیز عباسی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط زیست، گروه محیط زیست، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

سیدعلی جوزی

دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال مسیول مکاتبات

چکیده

این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات محیط زیستی سد هشتجین بر منطقه حفاظت شده آق داغ اردبیل صورت گرفت. به منظور ارزیابی اثرات محیط زیستی سد هشتجین در فازهای ساختمانی و بهره برداری از ماتریس ایکولد استفاده شد. که اثرات هر یک از این فازها بر روی محیط های فیزیکی، بیولوژیکی و اقتصادی B اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج ماتریس ایکولد بیشترین تاثیر منفی روی کیفیت آب رودخانه به دست آمد و تاثیرات منفی دیگری روی میکروکلیما، فرسایش، بار مواد معلق، تغییر در روند طبیعی مهاجرت آبزیان، تخریب رویشگاههای گیاهی، تغییر در روند طبیعی و مهاجرت جانوران خشکی زی، تغییر در وضعیت رژیم طبیعی رودخانه، فرسایش شیبهای منتهی به مخزن، تعارض با مدیریت مناطق تحت نظارت و حفاظت، ایجاد ناامنی در زیستگاههای حیاتوحش و از بین رفتن احتمالی گونههای باارزش اقتصادی با اکولوژیک اطراف وجود داشت. تعداد زیادی از اثرات مثبت پروژه در محیط اجتماعی و اقتصادی دیده میشود. با اجرای طرح، نیروی کار در بخش کشاورزی (زراعت و دامداری) در هر 100 هکتار واحد اراضی زراعی نمونه در محدوده سد، از حدود 1398 نفر در روز به بیش از 5017 نفر در روز در زمان کشت و برداشت افزایش یافت. این در حالی است که بیشترین پیامدهای منفی متوجه محیط زیستی میباشد؛ همچنین بیشترین پیامدهای مثبت در فاز بهرهبرداری مربوط به محیط اقتصادی - اجتماعی بوده که این اثرات به دلیل تامین آب برای آبیاری اراضی کشاورزی، توسعه حملونقل، اشتغالزایی و ... بوده که میتواند توجیه محیطزیستی مناسبی برای اجرای طرح باشد.

کلیدواژه ها

ارزیابی اثرات محیط زیستی، ساختگاه سد هشتجین ، ماتریس ایکولد، ماتریس ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.