بحران تولید ریزگردها دراثر خشکسالی در سجزی وتالاب گاوخونی (اصفهان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی جامع محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: CGEI02_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد شاه نوشی

دانشجوی کارشناسی ارشد، آب وهواشناسی(اقلیم شناسی) تغییرات آب وهوا / دانشگاه پیام نور(اصفهان)

امیرحسین حلبیان

دانشیار، اقلیم شناس / دانشگاه پیام نور (اصفهان)

چکیده

بحران ناشی از ورود ریزگردها در استان و شهر اصفهان یکی از ملموس ترین حوادث طبیعی- انسانی در این منطقه بوده است. کاهش نزولات جوی، خشکسالی، وزش بادهای شدید، حساس بودن خاک به فرسایش بادی از جمله عوامل طبیعی هستند که ریزگردها را در اتمسفر پراکنده می کنند. در حال حاضر مهمترین منابع تولید ریزگردها برای شهر اصفهان دشت سجزی و احتمالا در آینده تالاب گاوخونی خواهد بود. دشت سجزی در گذشته نه چندان دور دارای مرغزار و چمنزارهای طبیعی بوده ولی خشکسالی، برداشت بی رویه از سفره های آب های زیرزمینی، شور شدن آب های سطحی و زیرزمینی، بهره برداری غیر اصولی از اراضی گچی و رهاسازی معادن، از بین رفتن سنگفرش حفاظتی سطح خاک، این دشت را در مدت زمان کوتاهی به یکی از کانون های اصلی تولید ریزگردها تبدیل نموده است. وجود غلظت بالای یون های محلول نظیر سدیم، کلر و کربنات ها در گرد و غبار منطقه اصفهان و همچنین بالا بودن هدایت الکتریکی و pH این ذرات نشانه شور و سدیمی بودن گرد و غبار بوده و این فرضیه را تقویت می کند که گرد و غبار از منطقه با شوری زیاد حاصل شده است. کانی های رسی غالب گرد و غبار رس پالیگورسکایت بوده که یک رس الیافی می باشد که خود می تواند مشکلات زیست محیطی زیادی ایجاد نماید. مطالعاتی که تاکنون در تالاب گاوخونی انجام شده بیانگر این واقعیت است که تقریبا همه بخش های سطحی تالاب خشک شده و تنها در بعضی از قسمت ها، سفره آب زیرزمینی هنوز وجود دارد که با این وجود تالاب در وضعیت بحرانی به سر می برد. اگر روند خشک شدن رودخانه همین طور ادامه داشته باشد و حق آبه تالاب به آن تخصیص پیدا ننماید، در آینده نه چندان دور تالاب گاوخونی نیز می تواند به عنوان منشاء اصلی تولید ریزگردهای استان اصفهان و حتی استان های دیگر تبدیل شود.

کلیدواژه ها

آلودگی، فلزات سنگین، ریزگردها، تالاب گاوخونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.