تحلیل و بررسی جرم سقط جنین از منظر فقه و قانون مجازات اسلامی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی جامع حقوق ایران
  • کد COI اختصاصی: LAWI02_186
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه مقیمی فیروزآباد

دانشجوی کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی،دانشگاه آزاد واحد یزد

سیدمحسن حسینی

دانشجوی کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی،دانشگاه آزاد واحد یزد

رضیه نوین

دانشجوی کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی،دانشگاه آزاد واحد یزد

چکیده

صورتهای مختلف سقط جنین و کیفر آن در حقوق جزای ایران و تبیین مبانی فقهی کیفر مربوطه و رفع بعض ابهامات از قانون مجازات اسلامی، موضوع مقاله ای است که پیش رو دارید. اصولا سقط جنین از بدو بارداری در حقوق ایران به پیروی از فقه امامیه ممنوع بوده و مسیولیت مدنی وجزایی دارد، به گونه ای که حتی درمواردی چنان که از ماده 622 قانون مجازات اسلامی و صریح ماده 91 قانون تعزیرات سابق برمی آید، برای مرتکب آن قصاص نیز درنظر گرفته شده است.امروزه کمتر کشوری است که سقط جنین حداقل برای نجات جان مادر را نپذیرفته باشد. اما سقط جنین از آن دسته از جرایم خاموش است که قربانیان خاموشی هم دارد. چرا که بزه دیدگان معمولا همان بزهکاران هستند. در نتیجه شکایتی صورت نمی گیرد تا مجرم به مجازاتش برسد نتیجه اینکه هیچ گونه آمار دقیقی از سقط جنین نمی توان ارایه داد. سقط جنین انواع گوناگونی دارد. در نوعی از سقط جنین که مرضی یا به خودی خود است این امر بدون دخالت کسی و یا کمک وسایل طبی یا مکانیکی، به دلایل دیگر و حتی گاه بدون هیچ دلیلی سقط می شود. در این نوع سقط هیچ مسیولیتی متوجه هیچ شخصی نیست. در قسمی دیگر سقط کاملا چهره جنایی به خودش می گیرد. کسی)اعم از مادر، پزشک، یا هرکس دیگر( اقدام به سقط عمدی می نماید. در بخش نخست کاملا توضیح دادیم که موضع قانون در برابر هر فردی چگونه است. در این بخش دو نوع دیگر از سقط جنین موضع گیری قانون در برابر آن را بررسی خواهیم نمود. فرزند مادام که در رحم مادر است جنین نامیده می شود که مبدا آن ابتدای آبستنی و منتهای آن لحظه ما قبل ولادت است. و سقط جنین از نظر پزشکی عبارت است از : ختم حاملگی به هر عنوان قبل از آنی که جنین برای زنده ماندن به اندازه کافی تکامل یافته باشد و یا در واقع به ختم حاملگی قبل از هفته بیستم حاملگی و یا زمانی که وزن جنین کمتر از پانصد گرم باشد. و اما به لحاظ حقوقی، سقط جنین عبارتست از: اخراج عمدی قبل از موعد جنین یا حمل به نحوی که زنده یا قابل زیستن نباشد و یا منقطع ساختن دوران بارداری. تفاوت این دو دیدگاه در اینست که از دیگاه پزشک مبنا براساس سن حاملگی جنین است و از نظرگاه حقوقی قابلیت و یا عدم قابلیت حیات جنین می باشد حسب آمار ، بیش از هشتاددرصدسقط ها در 12 هفته اول دوران حاملگی رخ می دهد و از این پس میزان سقط به سرعت کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

سقط جنین، پزشکی قانونی٬ سقط جنین عمدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.