تاثیر نشانگرهای ریزماهواره بر ساختار و تنوع ژنتیکی در گیاهان زراعی و باغی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی یافته های نوین در بیوتکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: BIOTECH01_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فایزه قراری

استادمدعو، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه

ایمان یوسفی جوان

استادیار گروه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه

چکیده

قدم های اولیه در اکثر برنامه های اصلاحی بررسی ساختار و میزان تنوع ژنتیک در ذخایر توارثی گیاهی می باشد. وجود تنوع ژنتیکی و درک روابط موجود بین ژنوتیپ ها می تواند در راستای حفظ ژرم پلاسم و طراحی برنامه های اصلاحی در گیاهان مورد توجه قرار گیرد. با توجه به اهمیت شناسایی، حفظ و نگهداری ذخایر توارثی و به کارگیری این منابع به عنوان ابزاری مناسب جهت تسهیل فرآیند های اصلاحی و استراتژی های مدیریتی، کارایی برخی از روش های مختلف ژنتیکی و ژنومیک مانند نشانگرهای ریزماهواره در گیاهان زراعی و باغی بررسی شد. نشانگرهای ریزماهواره ابزار بسیار قدرتمندی برای برآورد میزان تنوع ژنتیک درون و بین جمعیت ها و ارزیابی روابط خویشاوندی آنها، و همچنین تمایز ژنتیک و شناسایی جمعیت ها می باشند که می-توانند برای مدیریت ذخایر توارثی از طریق شناسایی نمونه های تکراری، ارزیابی خلوص بذور و نمونه های هم نام مورد استفاده قرار گیرند. نشانگرهای ریزماهواره مبتنی بر ژنوم، توزیع تنوع آللی، ارایه الگوهای مدیریت ژرم پلاسم و روابط ژنتیکی در زمینه ژنتیک حفاظتی را بهبود بخشیده است. با توجه به اینکه شناسایی ارقام باغی در سال های اولیه رشد و تا زمانی که درختان به بار نشسته اند امری دشوار است از این نتایج می-توان در احداث باغ های جدید، شناسایی روابط خویشاوندی بین ارقام و ژنوتیپ ها به منظور بکارگیری در برنامه های به نژادی و دستیابی به ارقام جدید اقتصادی و تعیین اصالت ژنتیکی و حفط این ذخایر توارثی در کشور استفاده نمود. همچنین از تنوع ژنتیکی و فاصله ژنتیکی با استفاده از نشانگرهای ماهواره ای میتوانند تهدیدهای ژنتیکی و محیطی را بهبود بخشیده و در برنامه های تلاقی و بهنژادی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

تمایز ژنتیک، تنوع ژنتیک، نشانگر ریزماهواره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.