بررسی و مقایسه داستان رفتن کیکاووس بر آسمان در شاهنامه فردوسی و دینکرد بر اساس فزون متنیت ژنت

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی علوم انسانی، مطالعات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: CPCONF02_246
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد صافی

دانشآموخته دکتری زبان و ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

داستان رفتن کا و وس بر آسمان در شاهنامه فردوسی و کتاب نهم دینکرد روایت شدهاست. فزونمتنی ت رویکردی است که به ارتباط پیشمتن و بیشمتن میپردازد. در انتقال یک متن به متن دیگر تغییراتی روی میدهد که گشتار نامیده میشوند. گشتارهای متعددی در روایت فردوسی اعمال شدهاستکه گ زارش دینکرد را به داستان نزدیکتر ساختهاست. تغییر نظام اعتقادی مخاطبان فردوسی نسبت به مخاطبان دینکرد، روایت داستان به عنوان بخشی از یک داستان اصلی و قابل باورکردن این داستان از مهمترین دلایلی است که سبب شدهاست تا روایت فردوسی دچار گشتارهای گوناگون شود.مهمترین گشتارهای اعمال شده در روایت فردوسی عبارتند از: گشتار انبساط، گشتار برش، گشتار دگرانگیزی. تحت تاثیر این تغییرات، این داستان در شاهنامه طولانی تر می شود.

کلیدواژه ها

کیکاوس، شاهنامه فردوسی، دینکرد، فزون متنیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.