تطبیق ترسیمات ریاضیداوان مسلمان با نقوش هندسی در تزیینات معماری اسلامی دوره تیموری (قاضی زاده رومی و سمرقندی قوشچی)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملّی معماری و شهرسازی «پایداری و تاب آوری از آرمان تا واقعیت»
  • کد COI اختصاصی: CBEAUI04_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 759
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا حسینی

دانشجوی دوره دکتری معماری، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

حسین سلطان زاده

گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

با توجه به قداست داشتن علم ریاضی و هندسه در طول تاریخ و نمایان بودن آن در هنر و معماری اسلامی، توجه بیش از پیش به این علوم و ارتباط تنگاتنگ آن با معماری اسلامی مهم به نظر می رسد. در همین راستا با توجه به ویژگی های یک دوره معماری اسلامی، آثار و ترسیمات ریاضیدانان مسلمان بررسی می گردد. همان طور که در دوره تیموری از جمله فرمانروایی الغ بیگ در سده نهم به دلیل شکوفایی چشمگیر علمی و هنری در جهان اسلام و هم عصر بودن با برخی ریاضیدانان مسلمان و تاثیرگذار، اثار معماری بی نظیری نمایان است. بنابراین تلاش تحقیق بر آن است تا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، با ابزار گردآوری داده مشتمل بر مطالعات کتابخانه ای به بررسی آثار برخی از ریاضیدانان این دوره از جمله قاضی زاده رومی و سمرقندی قوشچی پرداخته و با تحلیل آنان و آثار معماری هم عصر و دوره های بعد از آن به رابطه و میزان تدثیرگذاری این ترسیمات دانشمندان در تزیینات معماری پرداخته شود. در نهایت چنین به نظر می رسد که این ترسیمات ریاضی و هندسی دانشمندان مسلمان بر تزیینات معماری اسلامی از جمله کاشی کاری تاثیر مستقیم و چشمگیری دارد.

کلیدواژه ها

ریاضیدان، معماری اسلامی، تیموری، قاضی زاده، سمرقندی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.