بازتاب نقش آثار و ترسیمات هندسی اسماعیل بن رزاز الجزری در معماری اسلامی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملّی معماری و شهرسازی «پایداری و تاب آوری از آرمان تا واقعیت»
  • کد COI اختصاصی: CBEAUI04_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازنین اسلامی

دانشجوی دوره دکتری، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

حسین سلطان زاده

دانشیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

با توسعه فعالیت های عمرانی و نیاز به علوم ریاضی در سده های نخست، ریاضی دانان به معماران و صنعتگران در برخی مسایل ریاضی مشاوره می دادند. آثار ریاضی قاعدتا به همان شدتی بر کار معماری اسلامی تاثیر داشته که وقتی بعد از قرن ششم هجری قمری در دست اروپا قرار گرفت بر طراحی گوتیک اثر کرد. در تمدن اسلامی ریاضی دانان و مهندسان از ابتدا مقامی رفیع داشتند و مهندس از صنعتگر فاصله نداشت. بلکه گاه خود اوصنعتگر بود. الجزری نمونه ی بارزی از این گروه مهندسان است که جامع میان علم و عمل بوده است. پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش ترسیمات هندسی و سایر آثار جزری در معماری اسلامی تدوین شده است. پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش ترسیمات هندسی و سایر آثار جزری در معماری اسلامی تدوین شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تاریخی و گردآوری اطلاعات به کمک منابع کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است. نمونه های مورد مطالعه شامل آثار و تزیینات معماری متاثر از ترسیمات هندسی جزری می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که جزری یک ریاضی دان و صنعتگر برجسته بوده است که به نوعی با شناخت نقش و سازوکار علوم ریاضی در اصناف معماران و رویکرد ایشان به این علوم، توانسته است به جایگاه رفیعی در این زمینه دست یابد و نقش بسزایی در پیوند علم ریاضی با معماری و اصحاب آن داشته باشد.

کلیدواژه ها

ریاضیات، معماری، الجزری، دوره ی اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.