طراحی پلازای شهری با رویکرد مکان سازی جهت ایجاد رویداد در راستای بهبود شرایط زیست محیطی (نمونه موردی: خیابان سپه شهر قزوین)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملّی معماری و شهرسازی «پایداری و تاب آوری از آرمان تا واقعیت»
  • کد COI اختصاصی: CBEAUI04_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا مکریان

دانشجوی دوره کارشناسی ارشد طراحی شهری، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

منوچهر طبیبیان

استاد، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

چکیده

فضای شهری بخشی از فضاهای باز و عمومی شهرها هستند که به نوعی تبلور ماهیت زندگی جمعی می باشد، یعنی جایی که شهروندان در آن حضور دارند و بر آن تاثیر می گذارند و از آن تاثیر می پذیرند. هدف از این پژوهش به وجود آوردن بستری منعطف مانند فضای شهری پلازا، برای دربرگیری رویدادهای مختلف با استفاده از رویکرد مکان سازی، از طریق تغییرات سریع، تاثیرگذار، قابل لمس و در مقیاس خرد است. در این راستا سعی شده است با استفاده از شیوه جمع آوری داده های کتابخانه ای مفاهیم اصلی مورد بررسی قرار گرفته تا با مطالعه و بررسی پیرامون موضوع فضای شهری پلازا یا به عبارتی راهوند ، قواعد خلق مکان و نمودهایی برای خلق رویداد استخراج گردد که به پایداری توسعه شهری یاری رسانند تا در نهایت به فضایی دست یابیم که استفاده کنندگان را به خود درگیر نموده و به آنها فرصت دهد که این فضاها را به مکان هایی برای خویشتن تبدیل کنند. در مرحله بعد به شناخت حوزه بلافصل و حوزه مداخله طراحی در خیابان سپه شهر قزوین پرداخته شده است. در این میان بررسی نمونه موردی- خیابان سپه- نشان می دهد که این خیابان به دلیل منحصر به فرد بودن آن از حیث تاریخی عرصه ای مطلوب برای شناسایی شاخص های کالبدی، ذهنی و رفتاری است. با استفاده از روش نظریه مبنایی که یک روش کیفی و اساس این پروژه است و با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق از تعدادی از استفاده کنندگان به بررسی فضا از بعد کالبدی، ذهنی و رفتاری پرداخته و در نهایت به یک فرضیه قابل قبول در هر حوزه رسیده شد. در نهایت با ارایه آلترناتیو و بررسی آن با استفاده از جدول ارزیابی آلتراناتیو، محصول نهایی طرح به صورت طرح سه بعدی، ارایه شده است.

کلیدواژه ها

فضا، مکان سازی، پلازا، رویداد، پایداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.