مناسب سازی و طراحی فضاهای شهری در شهر دوستدار سالمند

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی پایداری در معماری و شهرسازی - دبی و مصدر
  • کد COI اختصاصی: CAMU03_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2618
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید لطف الهیان

دانشجوی دکتری، دانشگاه غازی آنکارا

سولماز نمادی اسلام

عضو هیات علمی دانشکده فنی حرفه ای سما

رویا مقابلی

کارشناس ارشد، دانشگاه علم و فرهنگ تهران

چکیده

سالمندان به دلایل جسمی و روحی به فضاهای عمومی و تحرک و تعاملات اجتماعی بسیار نیازمندند و طرح های شهرسازی باید به مردم سالخورده کمک کنند تا از فضای عمومی به راحتی استفاده کنند و لذت ببرند و می بایست با طراحی فضای معماری مختص سالمندان، آن ها را تشویق به مشارکت در فعالیت های جمعی نموده و با مناسب سازی فضاهای جمعی، موجب افزایش و گسترش مشارکت فعالیت آنان در جامعه شوند. طرح الگویی تحت عنوان سالمندی موفق ، ضمن آن که حاکی از تغییر در نگرش نسبت به سالمندی است، تلاشی در جهت افزایش کیفیت سالمندی و یاری رساندن به اشخاص در جهت پیر شدن در محیطی شایسته محسوب می شود و با حفظ سر زندگی سالمندان از طریق فراهم کردن زمینه حضور و مشارکت شهروندی سالمندان در فضاهای عمومی شهری، می تواند یکی از عوامل دستیابی به اهداف متعالی سالمندی موفق باشد. در شهر دوستدار سالمند ، بوستان ها، میادین، فضاهای سبز و معابر عمومی، به گونه ای ساخته می شود که برای استفاده سالمندان مناسب و دارای مراکز ویژهای برای گذران اوقات فراغت سالمندان باشد و با توجه به نیاز و امکانات منطقه، امکانات ویژهای در اختیار سالمندان قرار میگیرد. یک شهر دوستدار سالمند با بهینه سازی بهداشت، مشارکت و امنیت برای ارتقای کیفیت زندگی سالمندان، سالمندی فعال را ترغیب می کند. در شهر دوستدار سالمندان، ساختار و خدمات به گونه ای ساماندهی می شوند که برای کلیه سالمندان، با نیازها و توانایی های متفاوت، قابل استفاده و در دسترس باشد. در حقیقت، شهر دوستدار سالمندان به معنی شهر دوستدار سالمندان، کودکان و خانواده ها و در واقع شهر دوستدار مردم است و با فعال نگاه داشتن سالمندان در صحنه اجتماع و مشارکت های جمعی، سالمندی سالم تر و در نتیجه جامعه سالم تر و شاداب تری را پدید می آورد. هدف اصلی تدوین این مقاله، ارایه راهکارهایی برای تحقق شهر دوستدار سالمند در هویت بخشی به شهر و تحقق حیات مدنی در آن می باشد.

کلیدواژه ها

سالمند، شهر دوستدار سالمند، طراحی شهری، مناسب سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.