تاثیر فضاهای باز مسکونی در شکل گیری ریخت شناسی شهری با رویکرد ساختار فضایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی پایداری در معماری و شهرسازی - دبی و مصدر
  • کد COI اختصاصی: CAMU03_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 666
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید دانش پژوه

دکترای شهرسازی ، دانشکده هنر و معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ، تهران ، ایران

سیودا آرش کیا

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی طراحی شهری ، دانشکده هنر و معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ، تبریز ، ایران

شیما صالحی

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی ، دانشکده هنر و معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ، تبریز ، ایران

چکیده

هر ریخت شناسی شهری، علم مطالعه فرم عناصر کالبدی تشکیل دهنده شهر و چگونگی تکوین و سیر تحولات کالبدی شهرهاست. توجه به جنبه های ریخت شناسانه یکی از موضوعات قابل بحث خصوصا در بافت های شهری تاریخی می باشد. نادیده گرفتن ارزش های ریخت شناسانه موجود سبب مداخله هایی بی ارتباط با گذشته و بدون در نظر گرفتن ویژگی های اصیل آن می باشد. فضا های شهری بعنوان ارزشمند ترین تولیدات این ترکیب ما بین توده ها اهمیت بیشتری را داراست بخصوص زمانی که فضای بازی از نوع مسکونی علاوه بر تامین نور و روشنایی فضاهای داخلی و تهویه طبیعی، به عنوان فرصتی برای ارتباط بیشتر با طبیعت و مکانی برای تعاملات اجتماعی مطرح میگردد . فضاهای باز مابین ساختمان های مسکونی بستر پیوند ساکنان با طبیعت و محل گذران اوقات فراغت در فضای زندگی روزمره است که نهایتا منجر به شکل گیری ریخت شناسی شهر از مقیاس خرد به کلان محلی شده است . از این رو هر نوع مداخله ای در محلات تاریخی، با در نظر گرفتن تحلیل های ریخت شناسی می تواند منجر به طراحی بر مبنای تداوم تاریخی و حفظ ارتباط با گذشته گردد. هدف این پژوهش؛ بررسی شاخص های واجد ارزش در این بافت ها و فضا های میانی ما بین ابنیه معماری و فضا های شهری است. روش اتخاذ شده در این پژوهش روش تحلیلی - توصیفی بوده و نتایج این پژوهش در صدد تبیین معیارها و زیر معیارهای نظام های کاربری، فعالیت و عرصه های همگانی، حرکت و دسترسی، فرم کالبدی و منظر شهری ضمن توجه به ارزش های ریخت شناسی در محلات تاریخی در بافت به طراحی محله ای کارآمد منجر می گردد.

کلیدواژه ها

ریخت شناسی شهری، فضای باز مسکونی،تعاملات اجتماعی ،محلات تاریخی،فضای میانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.