بررسی خصوصیات جوانه زنی گل ختمی (Althea officinalis L.)تحت تاثیرتنش خشکی و شوری

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-10-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 602
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رستم یزدانی بیوکی

دانشجوی دکتری بوم شناسی زراعی

پرویز رضوانی مقدم

استادگروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

خشکی و شوری از مهم ترین تنش های محیطی محدود کننده بهره برداری اقتصادی از زمین ها برای تولید گیا هان هستند. در این راستا به منظور مطالعه تاثیر تنش های خشکی و شوری بر جوانه زنی گیاه گل ختمی دو آزمایش جداگانه در شرایط کنترل شده بصورت طرح کاملا تصادفی با چ هار تکرار به اجرا درآمد. در آزمایش اول از پلی اتیلن گلایکول 6000 برای ایجاد سطوح تنش خشکی (0، 2-، 4-، 6- و 8- بار) و در آزمایش دوم از نمک کلرور سدیم به منظور ایجاد سطوح تنش شوری (0، 2- ،4- ،6-، 8- و10- بار) استفاده شد. نتایج نشان داد که با کاهش پتانسیل اسمزی در دو تنش خشکی و شوری درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه کاهش یافت. بطور کلی بذور گل ختمی شرایط تنش شوری را بهتر از تنش خشکی تحمل کردند، به طوری که تا 10- بار تنش شوری و تن ها تا 8- بار تنش خشکی قادر به جوانه زنی بودند. در پتانسیل های اسمزی 2- و 4- بار درصد جوانه زنی در تنش شوری در مقایسه با تنش خشکی بیشتر کاهش یافت، در حالی که در سطوح بالاتر تنش (6- و 8- بار) کاهش درصد جوانه زنی در تنش خشکی بیشتر بود به نحوی که در پتانسیل اسمزی 6- بار درصد جوانه زنی در تنش خشکی 63 درصد و در تنش شوری 80 درصد کاهش یافت. طول ریشه چه در سطوح اولیه تنش (2-، 4- و 6- بار) در واکنش به تنش شوری نسبت به تنش خشکی بیشتر کاهش نشان داد، اما طول ساقه چه بر خلاف طول ریشه چه بیشتر تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفت و نسبت به سایر خصوصیات اندازه گیری شده نیز از حساسیت بیشتری برخوردار بود.

کلیدواژه ها

ختمی، تنش شوری، جوانه زنی، پلی اتیلن گلایکول، کلریدسدیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.