بررسی قابلیت تصاویر ماهواره لندست ETM+ در مطالعات شوری خاک(مطالعه موردی: منطقه نیشابور)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-9-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 559
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین ثنایی نژاد

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا آستارایی

دانشیار گروه مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مرجان قایمی

دانشجوی دکتری خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

پریسا میرحسینی

کارشناس ارشد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

شوری خاک یکی از مسایل اصلی زیست محیطی است که خاک های نواحی گسترده ای از کشورهای مختلف را تحت تاثیر دارد. روش های سنتی جمع آوری داده در مطالعات خاک دارای مشکلات زیادی است که به وسیله فن آوری سنجش از دور قابل رفع است. با این حال استفاده ازاین داده ها نیازمند تحقیقاتی است که بهترین روش های به کار گیری این فناوری ها را در اختیار محققان و کاربران قرار می دهد. بنابراین تحقیق حاضر با این هدف در منطقه دشت نیشابور و با استفاده از تصاویر لندست5 انجام شد. 279 نمونه سطحی خاک را به صورت طبقه بندی تصادفی تهیه و پس از آماده سازی نمونه ها در آزمایشگاه، هدایت الکتریکی عصاره اشباع نمونه های خاک اندازه گیری شد. دراین مطالعه ازتصاویر ماهواره ای سنجنده 2ETM+ ماهواره لندست سال 2002 در 6 باند انعکاسی استفاده شد. طبقه بندی کلاس های مختلف شوری خاک با استفاده از الگوریتم های متداول طبقه بندی و بر اساس بهترین ترکیبات باندی و هم چنین استفاده از آنالیز های آماری جهت ارایه مدلی مناسب بین متغیر شوری خاک و ارزش رقومی تصاویر ماهواره ای انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که باندهای انعکاسی 3،4،7و1 سنجنده ETM+، مناسب ترین ترکیب باندی برای تهیه تصاویر کاذب رنگی و طبقه بندی کلاس های شوری در این منطقه است. بر اساس آنالیز های آماری بالاترین ضرایب تبیین با مقادیر 311/0=2R و 44/0=2R به ترتیب برای خاک های شور و غیرشور در باند 3 و2 سنجنده ETM+ به دست آمده که در سطح احتمال5% معنی دار بودند. بر اساس نتایج فوق در مجموع قابلیت توانایی داده های رقومی سنجنده+ETM برای تفکیک و شناسایی کلاس های مختلف شوری خاک در این منطقه محدود ارزیابی می شود.

کلیدواژه ها

سنجش از دور، پردازش تصویر، طبقه بندی تصویر، شوری خاک، لندستETM+

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.