شبیه سازی بهره وری آب در برنج تحت مدیریت کم آبیاری و نیتروژن با استفاده از مدل گیاهی CropSyst
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 14، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JFCR-14-4_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 525
نویسندگان
دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
چکیده
استفاده از روش کم آبیاری از استراتژی های مورد استفاده در سال های اخیر برای کسب حداکثر سود محصولات، به این منظور تحقیقی به صورتاسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار شامل سه رژیم آبیاری (غرقاب دایم = I1، هر پنج روز یکبار = I2،هر هشت روز یکبار = I3) به عنوان عامل اصلی و مقادیر کود نیتروژن در چهار سطح (صفر=N3=120, N2=90, N1 و N4=150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره) به عنوان عامل فرعی در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا گردید . نتایج نشان داد که مدل CroSyst با توجه به ریشه میانگین مربعات خطای نرمال شده هفت و 15 درصد و ضریب تبیین 0/73 و 0/84 در شیبه سازی عملکرد دانه از دقت مناسبی برخوردار است. نتایج ارزیابی جهت شبیه سازی بهره وری آب بر اساس میزان تعرق برای هر دو سال نشان داد که تیمار (I(3)N(2 و (I(3)N(3 دارای بیش تر ین مقدار بودند . نتایج ارزیابی مدل Crop Syst جهت شبیه سازی بهره وری آب بر اساس میزان آب مصرفی و بارش برای هر دو سال نشان داد که تیمار (I(3)N(4 و (I(3)N(3)N(4 دارای بیش ترین مقدار بودند. نتایج بررسی مقدار تبخیر در دوره 2ساله مورد مطالعه نشان داد که در مدیریت های آبیاری غرقاب 39 درصد از تبخیر و تعرق صرف تبخیر می شود، در حالی که مقدار آن در مدیریت های آبیاری متناوب پنج و هشت روز یکبار به ترتیب 35 درصد و 32 درصد بود. در مدیریت های کود نیتروژن شاهد، 90،120،150 کیلوگرم درهکتار به ترتیب 39 و 34 و 35 و 32 درصد از تبخیر و تعرق صرف تبخیر می شود. این مطالب حاکی از این است که باتوجه به شبیه سازی خوب مدل ها و هم خوانی حداکثری داده ها ،اگر مدیریت با هدف حداکثر کردن بهره وری آب مصرفی باشد، می توانیم از این مدل ها به عنوان ابزاری جهت پشتیبانی و برنامه ریزی استفاده کنیم.کلیدواژه ها
آبیاری نوبتی، بهره وری آب، شبیه سازی، مدیریت آب و کودمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در توسعه پایدار منابع آب
- نشانگرهای مولکولی مشترک در شناسایی مقاومت به بیماریهای مهم گندم
- مقایسه میدانی حشره کش آبامکتین و ترکیبات معدنی در کنترل پروانه برگخوار مرکبات
- مقایسه برخی ویژگیهای خاک در باغات سیب با سنین مختلف در استان آذربایجان غربی
- تحلیل فضایی و زمانی غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهر اصفهان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.