اثرات تنش خشکی و تراکم کاشت بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی دو اکوتیپ سیر (.Allium sativum L)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-14-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 684
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا اکبری

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان

محمد کافی

استاد، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی

شهرام رضوان بیدختی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان

چکیده

تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیر زنده می باشد که اثرات نامطلوبی در تولیدات گیاهی دارد. سیر به علت دارا بودن خواص دارویی بی شمار،از گیاهان مهم دارویی به شمار می رود. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش خشکی و تراکم بر محتوی نسبی آب برگ، محتوی پرولین، قند هایمحلول، کلروفیل a، کلروفیل b، نسبت کلروفیل a/b کلروفیل کل، کاروتنویید و نسبت کاروتنویید به کلروفیل دو اکوتیپ سیر، آزمایشی به صورت اسپلیت-فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان سمنان انجام شد. در این آزمایش سه سطح تنش خشکی براساس 60 و80 درصد نیاز آبی سیر در شرایط اقلیمی سمنان و به همراه تیمار شاهد ( 100 درصد نیاز آبی)، به عنوان عامل اصلی و ترکیب فاکتوریل از تراکم در سهسطح (30-40 و 50 بوته در متر مربع) و رقم در 2 سطح طرود و طبس به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. تراکم کاشت، اثر معنی داری بر هیچ یک از صفات نداشت. اعمال تنش خشکی باعث کاهش معنی داری در محتوی نسبی آب برگ شد. اکوتیپ طبس دارای محتوی نسبی آب بالاترینسبت به اکوتیپ طرود بود. در اثر تنش، محتوی قند های محلول به طور معنی داری افزایش یافت، اما مقدار پرولین تغییر معنی داری نشان نداد. در سطوح مختلف آبیاری، تفاوت معنی داری در مقادیر کلروفیل a، کلروفیل b وکلروفیل کل مشاهده نشد؛ در صورتی که این صفات و مقدار کاروتنویید به صورت معنی داری در اکوتیپ طبس بالاتر از اکوتیپ طرود بود. با تشدید تنش خشکی به سطح 60 درصد نیاز آبی، مقدار کاروتنویید به طور معنی داری کاهش یافت.

کلیدواژه ها

آبیاری، پرولین، قند های محلول، کلروفیل، نیاز آبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.