تاثیر تورم بر عملکرد مدیریت بانکی در ایران
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه توسعه مدیریت پولی و بانکی، دوره: 2، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ANSAR-2-2_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 742
نویسندگان
دانشار دانشگاه جامع امام حسین (علیه السلام)
دستیار علمی دانشگاه پیام نور واحد نهاوند
مدرس دانشگاه پیام نور واحد بروجرد
چکیده
تورم از جمله مشکلات ساختاری اقتصاد ایران است که با نرخ های دو رقمی بر عملکرد اقتصادی کشور در دوران پس از جنگ تحمیلی تاکنون اثرگذار بوده است. نظام بانکی به عنوان بخش مهم اثرگذار بر عملکرد اقتصادی در تمام این سال ها خود به شدت متاثر از شرایط تورمی اقتصاد بوده است. تورم نرخ بهره واقعی را کاهش و تقاضا برای وام را افزایش می دهد. از طرفی دیگر، افزایش نرخ تورم انگیزه سپرده گذاری را کاهش می دهد و در نتیجه قدرت وام دهی بانک ها را محدود خواهد ساخت. در چنین شرایطی، وضع محدودیت بر نرخ های بهره بانکی توسط دولت نیز بانک ها را در مقابل تورم از هر دو جهت جذب سپرده و اعطای تسهیلات محدود خواهد ساخت. در این مقاله، مبتنی بر داده های سری زمانی، آثار تورم بر عملکرد بانکی در ایران از جهت جذب سپرده و نیز اعطای تسهیلات طی سال های 1368 تا 1386 بررسی شده است. اطلاعات از گزارش های اقتصادی سالانه بانک مرکزی و همچنین وبگاه بانک مرکزی و سازمان آمار کشور به دست آمده است. روش تحقیق، تحلیل رگرسیون و نیز استفاده از روش تحقیق همبستگی با استفاده از نرم افزار Eviews بوده است. یافته های به دست آمده حاکی از این است که، اگرچه تورم بر عملکرد نظام بانکی در جذب سپرده ها و نیز دادن تسهیلات تاثیر منفی داشته است، ضریب ارتباط در اغلب الگوها چندان چشمگیر نبوده است. بنابراین تاثیر تورم بر عملکرد نظام بانکی در ایران مانند کشورهای پیشرفته که مدارک و شواهد رابطه منفی قوی بین تورم و میزان جذب سپرده و اعطای تسهیلات را ثابت کرده است نشان نمی دهد. این دو مفهوم را می رساند: اولا یعنی طی سال هایی که تورم از نرخ سود سپرده ها بیشتر بوده و با این حال حجم سپرده گذاری افزایش یافته است و سپرده گذاران زیان دیده اند. این مفهوم ناکارآمدی نظام اقتصاد دولتی است که انحصار را در همه عرصه ها نهادینه کرده است. یعنی گزینه ای برای انتقال سپرده های مردم از بانک ها به بازارهای دیگر وجود نداشته است. ثانیا نشان می دهد که عواملی دیگر از اقتصادی و غیر اقتصادی بر حجم سپرده ها موثر بوده است.کلیدواژه ها
تورم، سرکوب مالی، سپرده های جذب شده، تسهیلات اعطا شدهمقالات مرتبط جدید
- روش های مستقل تامین منابع مالی شرکت ها مطالعه موردی تعاونگران استان کرمان
- اندازه گیری درجه وابستگی رشد اقتصادی ایران بر محیط زیست و منابع طبیعیتجدیدناپذیر
- استراتژی بهینه سازی پرتفو به روش کلی با چارچوب نظام مند
- Investigating the perceived risk of online shopping during the Corona outbreak (Instagram case study)
- بررسی نقش گیمیفیکیشن، خلق دانش و جهت گیری کارآفرینانه در عملکردشرکت (مورد مطالعه: کارکنان بیمه آسیا مشهد)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.