ساخت بذرکار تحقیقاتی و مقایسه آن با نوع وارداتی در کاشت گندم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه ماشین های کشاورزی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAM-6-2_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 424
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج اسکندری

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران

ناصر سرتیپی

کارشناس ارشد برق الکترونیک موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران

چکیده

با کاربرد سیستم کاشت مکانیزه دقیق و قابل اعتماد در مزارع تحقیقاتی، حتی تغییرات کوچک در عملکرد ارقام مختلف زراعی به راحتی قابلمشاهده خواهد بود. در حال حاضر جهت کشت طرحهای تحقیقاتی از بذرکارهای وارداتی استفاده می شود. بذرکارهای تحقیقاتی وارداتی از نظر نیرویمحرکه و موتور و به خصوص سیستم های انتقال حرکت و توان دارای ضعف هایی می باشند. جهت رفع نیاز تحقیقاتی اقدام به ساخت بذرکار تحقیقاتیمتناسب با شرایط محیطی و با به کارگیری قطعات و لوازم موجود کشور گردید. سپس طی تحقیقی در قالب طرح آماری استریپ پلات شامل فاکتوراصلی (دستگاه های کاشت) و فاکتور فرعی (طول های کاشت) دستگاه مذکور با یک دستگاه وارداتی در کشت گندم مقایسه گردید. نتایج نشان داد که ازنظر میزان بذر توزیع شده، بین لوله های سقوط بذرکارها اختلاف معنی داری وجود نداشت، با این وجود، واریانس ریزش بذر در لوله های سقوط بذرکاروارداتی و بذرکار ساخت شده به ترتیب برابر با 1/05 و 0/267 بود که این امر بیانگر تغییرات کمتر در میزان توزیع بذر در بین شیاربازکن ها در بذرکارساخت شده نسبت به بذرکار وارداتی بود. میانگین عمق کاشت کرتهای کشت شده توسط بذرکار وارداتی نسبت به عمق کاشت از پیش تنظیم شده،0/8 سانتیمتر کاهش و در بذرکار ساخت شده 0/1 سانتیمتر افزایش داشت. ضریب یکنواختی افقی بذور (فاصله بین بذور در روی ردیف) از نظر آماری در سطح احتمال 1% معنی دار بود. ضریب یکنواختی افقی بذر در بذرکار ساخت شده برابر با 94/2% که این مقدار در بذرکار وارداتی برابر با 70/8 بود. عملکرد گندم در کرت های کشت شده توسط بذرکار ساخت شده برابر با 4216 کیلوگرم در هکتار و در بذرکار وارداتی برابر با 3942 کیلوگرم در هکتار بود. علت افزایش عملکرد را میتوان با ضریب پنجه زنی و تعداد بیشتر سنبله بارور در کرت های کشت شده با بذرکار ساخت شده و یکنواختی فواصل بین بذور در روی ردیف در بذرکار مذکور و عمق کاشت مرتبط دانست.

کلیدواژه ها

بذرکار تحقیقاتی، ضریب یکنواختی افقی بذور، کاشت دقیق، گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.