شناسایی گونههای غالب تریکودرما در باغات پستهی استان کرمان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-30-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 449
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه میرخانی

دانشآموخته کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی

حسین علایی

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

امیرحسین محمدی

استادیاربخش گیاهپزشکی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی،پژوهشکده پسته، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

معصومه حقدل

مربی بخش گیاهپزشکی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی،پژوهشکده پسته، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

چکیده

بهمنظور شناسایی گونههای تریکودرما، نمونهبرداری طی سالهای 1389–1391 از خاک باغهای پسته، در مناطق مختلف استان کرمان بهصورت تصادفی از عمق صفر تا 40 سانتیمتری و ناحیهی ریزوسفر انجام شد. تعداد 194 نمونه خاک به آزمایشگاه منتقل و اسیدیته و شوری خاک (EC و pH (اندازهگیری شد و با استفاده از محیط کشت انتخابی TSM ،در مجموع تعداد 117 جدای هی تریکودرما جداساز ی گردی د. محدوده ی مقدار pH در خاکهای مورد آزمایش، 7 تا 3/8 و برای مقدار EC 5/1 تا 3/12 دسی زیمنس بر متر اندازهگیری شد. شناسایی شکل شناسی جدایه ها بر اساس ویژگیهای ماکرومورفولوژیک از قبیل نحوهی رشد و شکل پرگنه، وجود ی ا عدم وجود جوش ، تولید رنگدانه و نحوه ی اسپورزایی و ویژگ یها ی میکرومورفولوژیکی مانند شکل و نحوهی انشعاب کنیدیفور، شکل و اندازه فیالید، کنیدیوم و کلامیدوسپور روی مح یط کشت ها ی PDA و CMD ب ااستفاده از کلیدهای معتبر انجام شد. شناسایی بر پایهی مشخصههای مولکولی با استفاده از تکثیر و ترادف نوکلیوتیدی ناحیهی ITS از DNA ریبوزومی شامل ITS1 ،ژن 8S.5 و ITS2 با استفاده از جفت آغازگرهای ITS1F -ITS4 انجام و جدایهها با استفاده از پایگاه بانک ژن NCBI و برنامه ی 0.2 TrichOKEY شناسایی شدند. بر اساس ویژگیهای شکلشناسی و مولکولی جدایههای شناسایی شده متعلق به چهار گونه ی Trichodermaharzianum ،virens.T ،brevicompactum. T و longibrachiatum. T میباشند . بیش از 50 درصد جدایه های این تحقیق، به گونه ی .Tharzianum تعلق داشتند که بهعنوان گونهی غالب خاک باغهای پستهی استان کرمان معرفی گردید. اگر چه بر اساس آنالیز رگرسیونی، رابطه ی ,74.0=Pr, 25.0=2 معنیداری بین فراوانی جمعیت تریکودرما و مقادیر pH و EC در خاک باغ های پسته ی این منطقه وجود نداشت R( (05.0> 26.0 .اما با توجه به اینکه تریکودرما در pH اسیدی تنوع و گسترش بیشتری دارد، قلیایی بودن خاک میتواند یکی از دلایل کاهش تعداد و تنوع گونههای تریکودرما در نمونههای خاک مورد آزمایش باشد. بر اساس بررسیهای انجام شده، این مطالعه اولین گزارش از شناسایی و بررسی تنوع گونهای تریکودرما در میزبان پسته میباشد.

کلیدواژه ها

تریکودرما، شکلشناسی، DNA ریبوزومی، آنالیز رگرسیونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.