مقایسه روش فایو پنمن مانتیث و تشت تبخیر کلاس A با داده های لایسیمتری در برآورد تبخیر و تعرق گیاه نخود در منطقه خرم آباد
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 6، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJPR-6-1_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 685
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز
استاد دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز
استادیار دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
چکیده
استان لرستان و منطقه خرمآباد یکی از بزرگترین تولیدکنندههای نخود در کشور میباشد. نخود ( Cicer .L arietinum (یکی از مهمترین گیاهان استان لرستان است که نسبت به سایر گیاهان مشابه، سطح قابل توجهی را بهخود اختصاص داده است. با این حال تاکنون پژوهشی برای برآورد نیاز آبی نخود بهصورت دقیق در این منطقه انجامنشده است. پژوهش حاضر بهمنظور تعیین نیاز آبی و ضریب گیاهی نخود در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال 92-1391 انجام شد. بدین منظور از چهار لایسیمتر زهکشدار به قطر 45 سانتیمتر و ارتفاع 80سانتیمتر استفاده شد. داخل هر چهار لایسیمتر، گیاه نخود با تراکم 50 بوته در مترمربع کشت شد و سپس با استفاده از معادله بیلان آب تبخیر و تعرق محاسبه گشت. براساس نتایج بهدست آمده میزان آب مورد نیاز نخود 438 میلیمتربرآورد گردید. در همین مدت تبخیر و تعرق گیاه مرجع با استفاده از 4 لایسیمتر محاسبه و این پارامتر 2/554 میلیمتربرآورد گردید. همچنین با استفاده از روابط ارایه شده برای ضریب تشت و محاسبه نیاز آبی با این روش و در نهایت مقایسه آن با دادههای لایسیمتری، رابطهای که بهترین برآورد از تبخیر و تعرق واقعی نخود را دارد تعیین شد. در این خصوص ازاستفاده شد و بهکمک آنها، روش فایو با مقدار خطای RMSE ،2 شاخصهای آماری RMSE ،MBE ،MAE و R 174/0 و وضعیت مناسب سایر شاخصهای آماری بهعنوان روش بهینه و روش اشنایدر اصلاح شده در رتبه دوم دقت قرار گرفت. استفاده از روش فایو پنمن مانتیث در محاسبه تبخیر و تعرق گیاه مرجع در این منطقه 8/4 درصد برآورد کمتری نسبت به مقادیر لایسیمتری دارد.کلیدواژه ها
ضریب تشت، ضریب گیاهی، نخود، نیاز آبیمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در توسعه پایدار منابع آب
- نشانگرهای مولکولی مشترک در شناسایی مقاومت به بیماریهای مهم گندم
- مقایسه میدانی حشره کش آبامکتین و ترکیبات معدنی در کنترل پروانه برگخوار مرکبات
- مقایسه برخی ویژگیهای خاک در باغات سیب با سنین مختلف در استان آذربایجان غربی
- تحلیل فضایی و زمانی غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهر اصفهان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.