بررسی اثرات بقایای شبیه سازی شده علف کش های فورام سولفورون، ریم سولفورون و نیکوسولفورون در خاک بر رشد حبوبات در شرایط گلخانه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-4-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم ایزدی دربندی

دانشیارگروه زراعت و اصلاح نباتات،دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مسعود آزاد

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بهمنظور بررسی حساسیت گیاهان زراعی نخود، عدس، لوبیا، گندم، جو و کلزا به بقایای علفکشهای فورامسولفورون، ریمسولفورون و نیکوسولفورون در خاک، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش شاملعلفکشهای مختلف (ریمسولفورون، فورامسولفورون و نیکوسولفورون)، غلظتهای شبیهسازیشده علفکشها در خاک و 80 ،40 ،20 ،10 ،صفر، ریمسولفورون برای خاک کیلوگرم در میکروگرم1/3 و 0/9 ،0/4 ،0/2 ،0/1 ،صفر(120میکروگرم در کیلوگرم خاک برای فورامسولفورون و صفر، 9 ،18 ،36 ،72 و 108میکروگرم در کیلوگرم خاک برای نیکوسولفورون که بهترتیب شامل صفر، 5/2 ،5 ،10 ،20 و 30درصد مقدار توصیهشده هر علفکش هستند) و گیاهانزراعی (نخود، عدس، لوبیا، گندم، جو و کلزا ) بودند. جهت تحلیل نتایج آزمایش، 30روز پس از سبزشدن گیاهان، درصدبقاء و زیستتوده اندامهای هوایی و ریشه آنها اندازهگیری شد. نتایج نشان دادند که درصد بقاء و زیستتوده اندامهای هوایی و ریشه گیاهان مورد مطالعه تحت تاثیر معنیدار بقایای فورامسولفوران، ریمسولفوران و نیکوسولفوران قرار گرفت. با افزایش غلظت فورامسولفورون و نیکوسولفورون در خاک، صفات مذکور در تمام گیاهان بهطور معنیداری کاهش یافت. با افزایش غلظت ریمسولفورون در خاک، صفات مذکور فقط در کلزا بهطور معنیداری کاهش یافت. بر اساس شاخصED50 ،لوبیا (05/99 و 65/34میکروگرم در کیلوگرم خاک بهترتیب در علفکشهای فورامسولفورون و نیکوسولفورون) و جو (07/0 و 003/0میکروگرم در کیلوگرم خاک بهترتیب در علفکشهای فورامسولفورون و نیکوسولفورون)، بهترتیبمتحملترین و حساسترین گیاهان زراعی به بقایای فورامسولفورون و نیکوسولفورون بودند. از سوی دیگر، بر اساس شاخص ED50 ،جو (02/216میکروگرم در کیلوگرم خاک) و کلزا (29/2میکروگرم در کیلوگرم خاک) بهترتیب متحملترین و حساسترین گیاهان زراعی به بقایای ریمسولفورون بودند.

کلیدواژه ها

باقیمانده علفکش، تناوب زراعی، علفکشهای سولفونیل اوره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.