بررسی صفات مورفولوژیک، میزان پرولین و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در ژنوتیپ های نخودCicer arietinum L در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-3-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 445
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروانه ابریشم چی

اعضای هییت علمی دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

علی گنجعلی

اعضای هییت علمی دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

هصان ساکنی

کارشناس ارشد فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی واکنش ژنوتیپهای نخود به تنش خشکی از نظر صفات مورفولوژیک و تغییرات بیوشیمیایی ایجادشده، برای درک بهتر ساز و کارهای مقاومت به خشکی و دستیابی به منابع ژنتیکی مطلوب انجام گرفت. ژنوتیپهای نخود شاملMCC877 و MCC696) متحمل به خشکی) و MCC776 و MCC588) حساس بهخشکی) در چهار رژیم رطوبتی خاک شامل ظرفیت زراعی (شاهد)، 75درصد، 50درصد و 25درصد ظرفیت زراعی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در محیط کنترلشده، در سال1388 با سه تکرار موردبررسی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که اغلب صفات مورفولوژیک، مانند ارتفاع بوته، زیست توده اندام هوایی و ریشه، مجموع طول ریشهها و سطح برگ، عمدتا تحت تاثیر تنشهای شدید خشکی قرار گرفتند. تنشهای متعادلخشکی (رطوبت 50درصد ظرفیت زراعی و بالاتر)، تاثیر معنیداری بر صفات فوق نداشت. در این بررسی، با کاهش رطوبتخاک، میزان پرولین در تمام ژنوتیپها افزایش یافت. ژنوتیپ بومی کاندیدا برای تحمل به خشکی (MCC696 (از بیشترین مقدار پرولین درشرایط تنش شدید خشکی برخوردار بود. فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز،تحت تاثیر تنش خشکی، افزایش یافت و این افزایش در ژنوتیپ حساس به خشکی MCC588 ،بیش از سایر ژنوتیپهای نخود بود. احتمالا عدم وجود مقاومت و اجتناب از تنش خشکی در ژنوتیپ MCC588 ،باعث واکنش گیاه به تولید بیشتر آنزیمهای آنتیاکسیدان در این ژنوتیپ شد.

کلیدواژه ها

آنزیمهای آنتیاکسیدان، پرولین، تنش خشکی، ژنوتیپهای نخود، صفات ریشه و اندام هوایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.